Iranul analizează propunerea unei întâlniri informale cu SUA, organizate de UE

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Iranul studiază o propunere a Uniunii Europene vizând o întâlnire informală între actualii membri ai acordului nuclear din 2015 şi Statele Unite.

Iranul şi SUA au susţinut fiecare că cealaltă parte ar trebui să facă primul pas pentru a reînvia acordul nuclear din 2015. Iranul insistă asupra faptului că SUA trebuie mai întâi să ridice sancţiunile impuse sub administraţia Trump, în timp ce Washingtonul spune că mai întâi Teheranul trebuie să revină la respectarea acordului, relatează Agerpres.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a sugerat la începutul acestei luni o modalitate de a depăşi acest impas, sugerând că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell ar putea sincroniza întregul proces.

"Studiem propunerea lui Josep Borrell de a organiza o întâlnire informală a celor 4 + 1 (membri ai acordului nuclear) cu SUA şi Iran, ne consultăm cu partenerii noştri, inclusiv Rusia şi China, şi vom răspunde la această propunere în viitor", a declarat Araqchi într-un interviu acordat televiziunii de stat.

"Cu toate acestea, credem că pentru o revenire a SUA în acordul nuclear nu este nevoie de întâlnire şi singura modalitate este de a ridica sancţiunile.", a adăugat Araqchi.

Disputa diplomatică rămâne nerezolvată



Un purtător de cuvânt al guvernului iranian declarase anterior că Iranul crede că sancţiunile SUA vor fi ridicate în curând, în pofida 'disputelor diplomatice' cu privire la reînvierea acordului nuclear, semnalând astfel dorinţa Teheranului de a pune capăt impasului fără a veni însă cu o nouă poziţie.

Casa Albă a declarat vineri că SUA intenţionează să nu întreprindă acţiuni suplimentare ca răspuns la presiunile Iranului înaintea unor potenţiale discuţii cu Teheranul şi cu marile puteri despre revenirea la acord.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al guvernului Ali Rabiei a fost citat de agenţia oficială declarând următoarele: "Anticipăm cu încredere că iniţiativele diplomatice vor duce la un rezultat favorabil în pofida disputei diplomatice, care sunt un preludiu natural al revenirii părţilor la angajamentele lor, inclusiv ridicarea tuturor sancţiunilor în viitorul apropiat".

Accesul inspectorilor ONU, limitat


În plus, o lege adoptată de parlamentul iranian obligă Teheranul ca din 23 februarie să limiteze accesul larg acordat până acum inspectorilor ONU, conform acordului nuclear.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit la Teheran sâmbătă într-o vizită programată, a anunţat pe Twitter reprezentantul Iranului pe lângă AIEA, Kazem Gharibabadi. Grossi urmează să discute despre modalităţile de colaborare cu autorităţile iraniene având în vedere posibilitatea reducerii cooperării în lumina noii legi adoptate de parlament. Rabiei a afirmat că legea nu contravine angajamentului Iranului faţă de acord şi nici nu constituie "un obstacol în calea răspunsului nostru adecvat la acţiunile americane". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel