Iranul afirmă că a avut contacte cu Marea Britanie în legătură cu petrolierul sechestrat

Autoritatea portuară iraniană a indicat marţi că s-a aflat în contact cu agenţia britanică omoloagă în cadrul eforturilor de a obţine eliberarea petrolierului iranian Grace 1, interceptat în largul Gibraltarului la începutul lunii iulie, transmite AFP. 

Potrivit agenţiei oficiale de presă IRNA, directorul adjunct al Autorităţii portuare, Jalil Eslami, a afirmat că Marea Britanie s-a declarat dornică să rezolve această problemă şi că a avut loc un schimb de documente. Petrolierul Grace 1, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor internaţionale impuse Damascului, a fost interceptat de britanici pe 4 iulie în largul Gibraltarului, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei. Iranul a denunţat un act de 'piraterie'.

Un tribunal din Gibraltar urmează să se pronunţe joi asupra unei eventuale prelungiri a imobilizării petrolierului. 'Iranul şi Autoritatea sa portuară au întreprins eforturi pentru eliberarea acestei nave', a declarat Jalil Eslami, citat de IRNA. 'Sper că această problemă va fi soluţionată într-un viitor apropiat şi că nava îşi va putea continua deplasarea sub pavilionul Republicii Islamice Iran', a adăugat el. La 15 zile după interceptarea Grace 1, Iranul a reţinut petrolierul suedez sub pavilion britanic Stena Impero, acuzându-l de 'nerespectarea codului maritim internaţional', în timp ce Londra a denunţat o acţiune 'ilegală'. Guvernul de la Londra a ordonat ulterior Royal Navy să escorteze navele civile sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz din Golf, prin care tranzitează aproape o treime din ţiţeiul mondial transportat pe mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel