Iranul a lansat în spațiu "o capsulă a vieții"

captură video
captură video

Încă o capsulă "vie" a fost trimisă în spațiu.

Iranul a lansat în spațiu, cu succes, o "capsulă a vieții", marcând astfel o nouă etapă în cadrul unui cunoscut program aerospațial, în ciuda preocupărilor exprimate de către statele occidentale cu privire la acest demers. „După un deceniu de pauză, noua capsulă a vieţii din ţara noastră a fost lansată cu succes până la altitudinea de 130 de kilometri cu ajutorul unui lansator fabricat pe plan local”, a declarat ministrul iranian al Telecomunicaţiilor, Issa Zarepour, citat de agenţia de presă Irna.

Capsula de 500 de kilograme a fost transportată cu succes de către o rachetă de ultimă generație, cunoscută sub numele de „Salman”, proiectată special pentru a transporta astronauți în spațiu, notează space.com.

         

Prima „capsulă a vieții” a fost lansată de Iran în 2010, având la bord animale vii, inclusiv un șobolan, două broaște țestoase și o râmă. Ulterior, în 2013, Iranul a expediat în spațiu o maimuță, care s-a întors în siguranță pe Pământ.

Lansări eșuate în trecut

În trecut, Iranul a înregistrat mai multe eșecuri în ceea ce privește lansările de sateliți, datorită unor probleme tehnice.

La data de 27 septembrie, Gardienii Revoluției, forța armată ideologică a Republicii Islamice Iran, au declarat că au plasat cu succes pe orbită un satelit de imagistică numit Nour-3, situat la o altitudine de 450 de kilometri deasupra Pământului.

Teheranul afirmă că activitățile sale aerospațiale sunt inofensive și conforme cu o rezoluție adoptată de Consiliul de Securitate al ONU. Cu toate acestea, guvernele occidentale exprimă îngrijorări cu privire la posibilitatea ca sistemele de lansare a sateliților din Iran să includă tehnologii interschimbabile cu cele utilizate în rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare, un aspect pe care Iranul a negat întotdeauna că ar avea intenția să-l dezvolte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel