Iran: Moderatul Hassan Rohani conduce detașat în cursa prezidențială

Hassan Rohani
Hassan Rohani

Moderatul Hassan Rohani conduce detaşat în cursa prezidențialelor iraniene care s-au desfăşurat vineri. După numărarea efectuată în 10% dintre secțiile de votare, el a obținut 49,87% din sufragii, informează Agerpres.

Din cele 2,92 de milioane de buletine de vot valide numărate, Hassan Rohani a obţinut 1,46 milioane de voturi, devansându-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care a obţinut numai 487.000 de voturi (16,65%).

Negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obţinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului. Ceilalţi doi candidaţi, fostul şef al diplomaţiei Ali Akbar Velayati şi Mohammad Gharazi, au ieşit din cursă. Ministerul nu a oferit nicio cifră privind prezenţa la vot, în contextul în care peste 50,5 milioane de iranieni au fost chemaţi la urne. Electorii s-au mobilizat puternic vineri, potrivit presei locale.

Cine este Hassan Rohani

În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani, singurul candidat al moderaţilor şi reformiştilor, a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005). El promite flexibilitate în discuţiile cu marile puteri pentru a relaxa sancţiunile adoptate împotriva Teheranului şi care au provocat o gravă criză economică. Said Jalili sau Mohammad Bagher Ghalibaf refuză, în ceea ce-i priveşte, orice "concesie".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel