Iran - Germania, scandal diplomatic. Ambasadorul a fost convocat

Autorităţile iraniene au anunţat că l-au convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Teheran pentru a protesta faţă de extrădarea de către Berlin în Belgia a unui diplomat iranian suspectat de implicare într-un proiect de atentat asupra unei adunări a opozanţilor iranieni la finalul lui iunie, în Franţa.

Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al ministerului iranian de Externe, într-un comunicat preluat de AFP.

Potrivit sursei citate, Teheranul a transmis ambasadorului că Iranul consideră că predarea lui Assadollah Assadi către justiţia belgiană a fost "provocată de un complot al duşmanilor Iranului şi al relaţiilor iraniano-europene" şi a făcut apel la eliberarea lui fără întârziere.

Assadollah Assadi, prezentat de opozanţii vizaţi ca fiind comanditarul atentatului, se afla la post la ambasada Iranului la Viena când a fost reţinut în Germania la începutul lui iulie, la puţin timp după dejucarea acestui proiect de către autorităţile belgiene.

Vizat de un mandat de arestare european, el a fost predat marţi de către Germania justiţiei din Belgia, care l-a trimis după gratii.

Pe 2 iulie, Parchetul federal belgian competent în materie de terorism a anunţat că a dejucat un proiect de atentat cu bombă ce ar fi trebuit să aibă loc înainte cu o zi în Villepinte, regiunea pariziană, în timpul reuniunii anuale a unui grup de opozanţi ai regimului iranian, Mujahedinii Poporului Iranian (MEK).

Un cuplu arestat

Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost arestat chiar în acea zi, pe 30 iunie, în regiunea bruxelleză, având asupra sa, în maşină, în jur de 500 de grame de TATP, un exploziv extrem de instabil, şi un detonator.

În afară de acest cuplu - un bărbat de 38 de ani şi o femeie de 34 de ani - şi de Assadollah Assadi, un al patrulea suspect, în vârstă de 55 de ani, arestat în Franţa, a fost extrădat către justiţia belgiană în timpul verii.

Acest caz a generat tensiuni diplomatice franco-iraniene, într-un moment în care puterile europene, printre care Franţa şi Germania, încearcă să salveze acordul asupra programului nuclear iranian, din care Donald Trump a retras SUA.

Pe 3 octombrie, autorităţile franceze au acuzat ministerul iranian al Informaţiilor că a ordonat acest proiect de atentat, ceea ce Teheranul a dezminţit cu fermitate.

La rândul său, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a reacţionat într-un comunicat la extrădarea, marţi, a suspectului: "Amploarea acestui complot (...) ne reaminteşte că Iranul rămâne primul stat sponsor al terorismului în lume".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel