Iran, avertisment fără precedent: ”Potop de droguri, refugiați și terorism în Europa”

terorism
terorism

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat sâmbătă în legătură cu un 'potop' de droguri, refugiaţi şi atacuri asupra Occidentului dacă sancţiunile americane vor slăbi capacitatea ţării sale de a ţine sub control aceste fenomene, transmite Reuters. 

'Îi avertizez pe cei ce impun sancţiuni că, dacă va fi afectată capacitatea Iranului de a lupta împotriva drogurilor şi terorismului (...) nu veţi fi la adăpost de un potop de droguri, solicitanţi de azil, bombe şi terorism', a declarat Rouhani, într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat. 

Traficul de droguri pune mari probleme Iranului, din cauza vecinătăţii sale cu Afganistan, cel mai mare producător mondial de opiu, şi cu Pakistan, o ţară foarte importantă pentru acest tranzit. 

'Noi cheltuim 800 de milioane de dolari pe an, care asigură sănătatea naţiunilor care se întind din Europa de Est până în Occidentul american şi din Africa de Nord spre Asia de Vest. Imaginaţi-vă ce dezastru ar fi dacă ar exista o breşă în acest baraj', a spus Rouhani. 

În 2012, Iranul a realizat două treimi din confiscările de opiu la nivel mondial şi o pătrime din cele de heroină şi morfină, potrivit unui raport publicat de ONU în 2014. 

SUA, acuzate de ”terorism economic”

'Am fost la fel de hotărâţi în lupta împotriva terorismului (...) sacrificând sute de trupe valoroase şi cheltuind milioane de dolari anual', a mai spus preşedintele iranian. 

'Nu ne aşteptăm ca Occidentul să-şi plătească partea, dar ar trebui să ştie că sancţiunile lovesc în capacitatea Iranului de a combate drogurile şi terorismul', a adăugat Rouhani în discursul său. 

La o reuniune a şefilor parlamentelor din China, Rusia şi alte patru state, Rouhani a acuzat că 'retragerea SUA (din acordul nuclear) este un exemplu clar de terorism economic'. 

La rândul său, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a afirmat, citat de agenţia IRNA, că Statele Unite vând mai multe arme în Orientul Mijlociu decât are nevoie regiunea, transformată astfel într-un 'butoi cu pulbere'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel