Iran, AMENINȚARE la adresa SUA și Israel: Dacă veţi face cea mai mică eroare, vă vom lovi pe amândouă!

Iranul este pregătit să lovească SUA şi Israelul dacă acestea îi vor da vreun motiv să o facă, a declarat joi comandantul Gardienilor Revoluţiei într-un discurs transmis direct de televiziunea de stat de la Teheran, potrivit Reuters. 

'Dacă veţi face cea mai mică eroare, vă vom lovi pe amândouă', a ameninţat general-maiorul Hossein Salami în cadrul ceremoniei marcând 40 de zile de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani. Soleimani, care s-a aflat la conducerea forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei responsabilă cu operaţiuni externe, a fost ucis de o dronă americană la 3 ianuarie la Bagdad împreună cu Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul miliţiei irakiene Kataeb Hezbollah (pro-Iran).

Uciderea lui Soleimani va duce la eliberarea Ierusalimului, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, potrivit agenţiei de presă Tasnim. 'Asasinarea laşă şi fricoasă a lui Soleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis de către americani va duce la eliberarea Ierusalimului, prin harul lui Allah', a spus Ramezan Sharif.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat săptămâna trecută că Teheranul va sprijini grupările armate palestiniene pe măsura posibilităţilor sale, îndemnându-i pe palestinieni să se opună noului plan de pace al SUA pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent un plan care vizează crearea unui stat palestinian în condiţii stricte, dar permite Israelului să anexeze coloniile înfiinţate în Cisiordania ocupată.

Liderii palestinieni au respins planul, denunţând caracterul său părtinitor faţă de Israel. Televiziunea publică iraniană a difuzat joi un interviu cu liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, în care a evocat o relaţie strânsă cu Soleimani, subliniind rolul-cheie jucat de acesta la construirea arsenalului de rachete al grupării sale, precum şi rolul generalului iranian în operaţiunile militare din timpul războiului dintre Hezbollah şi Israel în 2006. Fondată de Gardienii Revoluţiei din Iran în 1982, mişcarea libaneză Hezbollah este un element esenţial al alianţei militare regionale susţinute de Teheran.

Soleimani a jucat de asemenea un rol important în luptele din Irak împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (sunnită), a declarat Nasrallah, amintind că aceste le ceruse comandanţilor de operaţiuni ale Hezbollah să acţioneze împreună cu forţele de securitate irakiene împotriva Statului Islamic încă de când jihadiştii au preluat controlul asupra unor zone vaste din Irak în 2014.

Separat, Soleimani îi îndemnase pe iranieni să-l susţină pe Khamenei şi a spus că facţiunile politice ar trebui să lase la o parte divergenţele. Făcuse acest apel în testamentul său, care a fost citit de către noul comandant al forţei Quds, generalul de brigadă Esmail Ghaani, în cadrul unei ceremonii la Teheran, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel