Irak: Netchirvan Barzani a depus jurământul ca preşedinte al Kurdistanului

Netchirvan Barzani, nepotul şi ginere al liderului istoric Massoud Barzani, a depus luni jurământul ca preşedinte al Kurdistanului irakian şi îl va numi marţi pe şeful guvernului, care ar urma să fie vărul său Masrour Barzani, potrivit unor experţi, citaţi de AFP. 

La Palatul Congresului din Erbil, capitala aceste regiuni din nordul Irakului, autonomă din 1991, Barzani a pledat pentru o mai bună cooperare între Erbil şi Bagdad, într-un discurs rostit în faţa unei adunări formate din reprezentanţi politici şi diplomatici şi din demnitari religioşi. Barzani, nepotul lui Moustafa Barzani, şeful istoric al mişcării kurde din Irak, urmează să numească marţi în faţa parlamentului Kurdistanului un premier care va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a forma un guvern, a indicat Vala Fareed, preşedinta parlamentului din Kurdistan.

Potrivit experţilor, Netchirvan Barzani (52 de ani), fost prim-ministru, ar urma să-l numească în locul său pe vărul său Masrour Barzani, şeful serviciilor de securitate ale Kurdistanului şi fiu al lui Massoud Barzani. Netchirvan Barzani devine cel de-al doilea preşedinte al regiunii autonome după Massoud Barzani, care a ocupat acest post de la crearea sa în 2005 până la sfârşitul lui 2017. Massoud Barzani a fost nevoit să renunţe la preşedinţia Kurdistanului irakian în contextul unui referendum privind independenţa, unde majoritatea populaţiei a spus da, referendum ce a declanşat o serie de sancţiuni dure din partea Bagdadului.

Clanul Barzani - şi formaţiunea sa Partidul Democratic din Kurdistan (PDK) - reprezintă prima forţă politică din Kurdistanul irakian. Marele rival, Uniunea Patriotică din Kurdistan (UPK), a defunctului preşedinte irakian Jalal Talabani, a boicotat şedinţa parlamentară în cursul căreia a fost ales Netchirvan Barzani. Barham Saleh, preşedintele irakian provenit din UPK, a fost prezent la ceremonia de la Erbil, precum şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel