Ipsos-Sopra Steria arată cifrele lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen din turul 2. Prezidențiale 2022

Le Pen
Le Pen

Un sondaj realizat de institutul de sondare Ipsos-Sopra Steria arată cifrele lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen din turul doi al alegerilor prezidențiale 2022.

Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen s-au calificat, în această ordine, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ce va avea loc pe 24 aprilie şi se anunţă unul strâns.

Potrivit unui sondaj făcut de Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France 24-RFI-MCD, realizat cu un grup reprezentativ, dar limitat de 1.172 de persoane, chiar duminică seara, președintele în funcție ar obține, în turul doi, 54% din voturi față de 46% cât ar obține contracandidatul său de extremă dreapta, scrie Le Monde.

Amintim că, în 2017, Macron a obținut 66,1% din voturi față de 33,9%, procentul obținut de Marine Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Marine Le Pen, care a fost învinsă de Emmanuel Macron în 2017, nu a părut niciodată atât de aproape de victorie, conform sondajelor preelectorale, care o dau perdantă la o foarte mică diferenţă, în marja de eroare, notează AFP.

Ea pare însă să aibă o rezervă relativ mică de voturi pentru turul decisiv, având în vedere scorului celuilalt candidat de extremă-dreapta, Eric Zemmour (între 6,8% şi 7%). Configuraţia actuală îi este totuşi mai favorabilă decât în 2017, când nu dispunea practic de o rezervă clară.

La scrutinul de duminică, dreapta tradiţională (Republicanii) a înregistrat un scor slab fără precedent, prin Valérie Pécresse, de circa de 5%. O înfrângere zdrobitoare a suferit Partidul Socialist, a cărui candidată Anne Hidalgo este cotată cu 1,9-2,1% din voturi.

Unii candidaţi - precum comunistul Fabien Roussel, socialista Anne Hidalgo sau ecologistul Yannick Jadot - au chemat imediat la un baraj contra Marinei Le Pen, iar Valérie Pécresse a declarat că va vota pentru Emmanuel Macron.

Jean-Luc Mélenchon anunţase deja că îşi va consulta baza electorală înainte de a da un eventual consemn de vot.

VEZI ȘI: Prezidențiale 2022. Candidatul care a ieșit pe locul 1 în secțiile de votare înființate la Ambasada Franței la Moscova

Alegeri Franța 2022. Strigătul lui Melenchon: Nu trebuie să dăm voce doamnei Le Pen!

Indicații de vot pentru turul doi

Candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, şi-a îndemnat partizanii duminică seară „să nu îi dea niciun vot lui Marine Le Pen”, candidata de extremă-dreaptă, în timpul secund de la 24 aprilie, scrie AFP.

„Nu trebuie să-i dăm niciun vot lui Marine Le Pen”, a repetat de trei ori Jean-Luc Mélenchon în discursul său de la finalul acestor alegeri unde a obţinut între 20 şi 21% din voturi, după preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, situat pe primul loc, şi Marine Le Pen.

Candidaţii ecologist, Yannick Jadot, comunist, Fabien Roussel, şi socialist, Anne Hidalgo, în primul tur al alegerilor prezidenţiale au îndemnat duminică la votul în favoarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea, pentru a o bloca pe Marine Le Pen (extremă-dreaptă). Candidata dreptei, Valérie Pecresse, a indicat că, personal, îl va vota pe Emmanuel Macron.

Aceşti patru candidaţi au obţinut în total aproximativ 15% din voturi în primul tur. Candidatul de extremă-dreaptă Eric Zemmour, care a câştigat aproximativ 7% din voturi în primul tur, le-a cerut alegătorilor săi duminică seară să voteze în turul al doilea pentru rivala sa de extremă-dreaptă, Marine Le Pen, împotriva actualului şef al statului. Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen s-au calificat, în această ordine, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ce va avea loc pe 24 aprilie şi se anunţă unul strâns, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne.

Potrivit estimărilor a trei institute de sondare, Macron se află în frunte cu scoruri între 28,6 şi 29,7%, la finalul unei campanii puternic perturbate de pandemie şi de războiul din Ucraina. Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) s-a plasat a doua, obţinând între 23,5 şi 24,7% potrivit estimărilor Opinionway, Ifop şi Harris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel