Ionuţ Dumitru: Eforturile de ajustare a salariilor au fost năruite

Ionuţ Dumitru susţine că în 2018 vom atinge aceeaşi anvelopă salarială pe care o aveam înainte de criză.

România va atinge anul acesta o anvelopă salarială în sectorul public similară cu cea din perioada anterioară crizei, astfel că toate eforturile de ajustare au fost năruite, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, într-o conferinţă organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

'Dacă ne uităm la anvelopa salarială în sectorul bugetar, ea a fost ajustată, iar în ultimii ani a început să crească din nou. În 2018, estimările arată că vom atinge aceeaşi anvelopă salarială pe care o aveam înainte de criză. Deci, toate eforturile de ajustare au fost năruite, iar în momentul de faţă factura socială este la nivelul pre-criză. Lucrul acesta este valabil şi la nivel de asistenţă socială. Dacă ne uităm la investiţiile publice, ele au atins nivelul minim al ultimilor 15 ani, probabil în jur de 3% din PIB, deşi în strategiile fiscal-bugetare ele au fost proiectate că vor creşte, vor creşte, când de fapt în execuţie ele au scăzut continuu', a spus Ionuţ Dumitru.

Acesta a menţionat că investiţiile publice au fost sursa de ajustare a bugetului atunci când a fost nevoie de acest lucru. Potrivit lui Dumitru, veniturile fiscale sunt extrem de mici în România, de doar 25,6% din PIB în 2017, faţă de o medie europeană de 40%.

'Degeaba discutăm despre infrastructură europeană, despre servicii sociale europene, când avem o diferenţă atât de mare, enormă, între media europeană şi veniturile noastre colectate din taxe şi impozite. Dacă ne uităm la vecina noastră, Bulgaria are 29,5%. Deci, aproape 4 puncte din PIB peste noi. Noi, dacă am avea veniturile Bulgariei, am avea surplus bugetar', a subliniat Ionuţ Dumitru.

[citeste si]

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat miercuri conferinţa cu titlul 'Semestrul European: Raportul de ţară pentru România 2018'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel