Ion Iliescu, mesaj în amintirea actorului Costel Constantin: "Sunt recunoscător pentru prietenia noastră asumată"

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ion Iliescu, fostul președinte, a transmis un mesaja în amintirea actorului Costel Constantin, care ieri s-a stins din viață.

"Am aflat cu tristețe că ultimul “Apus de soare” al lui Costel Constantin nu mai e doar numele unei piese remarcabile, ci și al unei dispariții regretabile. Un talent extraordinar al unei generații care a respirat și creat artă, Costel Constantin trage cortina vieții petrecută pe scenă, în lumina publicului care de generații s-a inspirat în pasiunea pentru istorie din rolurile sale. Costel Constantin a fost coleg cu Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu. Împreună au format “Generația de Aur” a teatrului românesc.

"Sunt recunoscător pentru prietenia noastră asumată"

Îmi amintesc dintre rolurile lui Costel Constantin, cărora le-am fost martor privilegiat, pe cele din “Profesionistul”, în regia lui Horea Popescu, Ștefan cel Mare din “Apus de soare”, regia lui Dan Pița, McMurphy, in “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, spectacol care s-a jucat 11 ani cu casa închisă la Teatrul Național, Ducele de Kent în “Regele Lear”, în regia lui Radu Penciulescu, Damian Vulpenaru, în piesa “Crimă pentru pământ”, de Dinu Săraru.

Sunt recunoscător pentru prietenia noastră asumată și pentru faptul că pentru Costel Constantin anii noștri de apropiere au legat Iașiul și Bucureștiul, dar mai ales ultimele decenii. Transmit condoleanțe familiei și sper ca gândul meu bun să ajungă la toți cei dragi ai lui. Regret că “Ultima frontieră a morții” nu a rămas doar un film. Sunt alături de toți cei care fac parte din societatea largă a teatrului românesc, care prin plecarea lui Costel Constantin pierde încă o dată o lume, o epocă și unul dintre reprezentanții remarcabili ai scenei. Drum bun, Costel! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!", a scris Ion Iliescu pe site-ul său.

Actorul Costel Constantin s-a stins din viață, ieri, la 81 de ani.

Cine a fost Costel Constantin

Actorul Costel Constantin s-a născut la 20 octombrie 1942, la Galaţi, conform tnb.ro. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia actorie, clasa Beate Fredanov, pe care le-a absolvit în 1964, potrivit lucrării 1234 cineaşti români (Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu, Ed. Ştiinţifică, 1996).

A debutat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul călugărul tânăr din Beckett de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă Stanca. Activitatea teatrală a desfăşurat-o, în mare parte, la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti (din 1969). A jucat în numeroase piese, atât în roluri principale, cât şi secundare. De asemenea, a jucat şi în piese montate de Teatrul Naţional de Televiziune, de Teatrul Ion Creangă şi de Teatrul Radiofonic.

Dintre filmele în care a interpretat, cu acelaşi talent ca şi în teatru, o multitudine de roluri, amintim: Tănase Scatiu (1975, regia Dan Piţa), Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii (1979, regia Mircea Mureşan), Ana şi hoţul (1981, regia Virgil Calotescu), Buletin de Bucureşti (1982, regia Virgil Calotescu), Aşteptând un tren (1982, regia Mircea Veroiu), A unsprezecea poruncă (1990, regia Mircea Daneliuc), Pepe şi Fifi (1993, regia Dan Piţa), Somnul insulei (1993, regia Mircea Veroiu), Omul zilei (1997, regia Dan Piţa), Dulcea saună a morţii (2003, regia Andrei Blaier), Cu un pas înainte (2007, serial TV), Aniela (2009, serial TV), Iubire şi onoare (2010), "Sunt o babă comunistă" (2013) ş.a, scrie Agerpres.

La 20 octombrie 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel