Ion Bugan, colegul de celulă al lui Iulius Filip, dezvăluiri șocante

Colegul de celulă al lui Iulius Filip, Ion Bugan, vorbește la Antena 3 despre ce s-a întâmplat la penitenciarul Aiud. 

”În 29 aprilie 1961, Hunedoara, Tribunalul Militar Brașov, în deplasare la Deva, unde am fost încadrați la articolul 209, adică uneltire împotriva orânduirii sociale, de la 3 la 20 de ani” a spus Ion Bugan, un român condamnat de trei ori în timpul regimului comunist pentru propagandă anti-comunistă, la Antena 3. A fost prima condamnare a lui Ion Bugan, pe când avea 25 de ani. A primit 10 ani de închisoare și i-a fost confiscată toată averea. A fost eliberat în 1964, când Gheorghiu-Dej a pus în libertate deținuții politici. A fost arestat, din nou, un an mai târziu, pentru trecerea frontierei. A primit opt ani de închisoare. După modificarea Codului Penal în 1969, a fost eliberat. Pentru a treia oară, a fost arestat în 1983, pentru organizarea unei manifestaţii publice împotriva dictaturii comuniste. A primit zece ani de închisoare. 

Ion Bugan a povestit, în interviul pentru Antena 3, traumele prin care a trecut în perioada comunismului. Își amintește perfect fiecare moment, cu an, lună, zi și oră. Fostul deținut politic, premiat în SUA, a fost coleg de celulă cu disidentul anticomunist Iulius Filip. 

Iată ce spune Ion Bugan la Antena 3: 

- M-au băgat la macavelă. Legat cu mâinile la spate, agățat cu un cârlig și te ridică în sus până când degetele picioarele abia ating podeaua. Era o durere insuportabilă. Am avut parte de asta de cinci zile la Rahova. 

- La Aiud, nu m-au băgat la macavelă. Au folosit lipsa de aer și înfometarea. Lipsa de aer a fost cam la toate penitenciarele din țară. După venirea lui Ceaușescu, toate astea s-au dat jos și în timpul anchetei nu te mai loveau, nu mai aplicau metode de tortură. 

(...)

Și-au pierdut viața oamenii la Aiud? 

- Da. Cazul Olăieru pot să-l dau eu, reprezentatnul PNL. L-a chemat Lazăr - n.r. Gheorghe Lazăr -  la el în birou, l-a servit cu cârnați, cu tobă, era în preajma Crăciunului. După șase luni, a început să aibă hemoragie și a murit. 

- Înainte de a mă trimite la divorț, m-au chemat în birou să-mi scriu autobiografia, că-mi cer cei de la București. Scopul lor a fost altul. Înainte de a pleca pe dubă, voiau să-mi dea ceva ca să pier. În birou, am găsit un borcan cu lapte de vreo 800 de grame și o jumătate de pâine. Mi-au pus colile de hârtie, să încep să scriu cu cei cu care am colaborat. De obicei, te țineau o oră jumate, două, trei. Am intrat în birou, m-am mirat când am văzut borcanul, am zis ce naiba, i-a apucat mila doar de mine. Am luat laptele și am vărsat câteva picături în cenușa din soba de teracotă, l-am pus pe masă înapoi și am început să scriu. Apoi vine Lazăr în birou, vânăt la față, și-mi spune - mai era foarte puțin din lapte, vărsasem mai mult de jumătate: păi, am dat ordin să ți se aducă un borcan de lapte cu pâine. Am zis: uitați-le acolo lângă soba de teracotă, am și consumat. S-a înroșit la față, radia de bucurie. (...)

- Îmi dădeau papuci din cârpă, nu aveau tălpi, eram cu piciorul pe ciment, iarna, și aveam un pat pliant din pal, care ziua îl ridica, noaptea îl lăsa, de afară, gardianul. Dacă stăteai în loc, aveai șanse să mori, trebuia să te miști, iar noaptea când dormeam, băgam mâinile sub spate. Astea au fost timpurile, am scăpat, m-a salvat îngerul păzitor, am scăpat și cu mintea întreagă. 

Ce părere despre Augustin Lazăr

Sunt oameni fără suflet, fără credință, fără Dumnezeu, oameni răi, care au făcut totul pentru putere, ca să profite de funcție, de avantajele oferite, am dispreț, ură.

L-a cunoscut pe Iulius Filip?

- Da, stăteam cu el în celulă, cred că am stat aproape un an. Comportarea lui în timpul detenției a fost ok, a fost bună. Mă miră că a făcut cerere de reducere a pedepsei. Nu a spus. 

Ce le transmite lui Gheorghe Lazăr și Augustin Lazăr

- Să le fie rușine de ce au făcut, să-ți omori propriul popor depășește orice rațiune. Criminali odioși, să le fie rușine. 

Informații de groază din închisoare

- Aduceau de la abator mațe de oaie, burtă de oaie, buze de vacă, urechi, miroseau a bălegar și erau verde la culoare, cu arpacaș, nu puteai, alegeai boabele de arpacaș și restul dădeam afară. O dată pe săptămână ne dădeau fasole și tocau sârmă subțire, ghimpată, îți perfora stomacul, intestinele. Se întâmpla și la Aiud. 

- Cei bătrâni au pierit majoritatea. Nu aveai aer, era un miros insuportabil. Eu eram tânăr. 

(...) 

- Filipescu a fost cooptat la Grupul de Dialog Social, erau numai comuniști acolo. A avut un tip de colaborare, a fost și eliberat înainte de termen, faptul că este nepot după mamă al lui Petru Groza, a beneficiat de asistență socială. 

- Se știa că Filipescu avea regim alimentar preferențial, numai că n-a fost agresor, ca amărâtul acela de subofițer, Ioan Chirilă, asta n-a făcut-o Radu Filipescu. 

(...) 

- Ei sunt și astăzi pe poziții, cei care au avut școlile de la Bran făcute. Eu n-am fost pedepsit în urma raportelor sau informațiilor date de Iancu, Mușat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel