Iohannis, referendum. Sorina Matei, 3 probleme ”mari de constituționalitate”

Rodica Mitu / 04 apr 2019 / 16:33 Salveaza PDF Comentarii
Sorina Matei
Descriere foto: Sorina Matei

„Un referendum inutil și degeaba”, a transmis Sorina Matei după ce Klaus Iohannis a anunţat, joi, 4 aprilie, două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

„Un referendum inutil și degeaba. Trei problemuțe mari de constituționalitate.

1. "Interzicerea" pe amnistie și grațiere se lovește de dreptul suveran al Parlamentului de legiferare, prevăzut în acest caz pe temă de art 73 Alin 3, litera i din Constituţie.

2. "Interzicerea" pe OUG se lovește nu numai de 108 din Constituție dar mai ales de 115 alin 6 din Constituție care prevede expres ce NU poți adopta prin ordonanță. Dacă Constituția n-a interzis, nu poți interzice tu fără modificarea Constituției.

3. "Corelarea cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe" nu se poate face fără modificarea 146 Alin D din Constituție care prevede dreptul unic al Avocatului Poporului de a sesiza Curtea pe ordonanţe”, a scris, joi, Sorina Matei pe contul său de Facebook.

„Răspunsurile oamenilor la referendum vor fi inutile, degeaba, așa cum ne-am obișnuit deja, pentru că nu se pot pune în aplicare. Dar măcar acum știm din start asta”, a transmis Sorina Matei.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27