Iohannis, referendum justiție. Care este planul ascuns

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a anunţat, marţi seara, că este "aproape hotărât" să convoace un referendum pe justiţie în ziua în care au loc alegerile europarlamentare.

Jurnalistul Val Vâlcu a analizat mesajul şi strategia preşedintelui, mişcare care, în opinia sa, trădează faptul că PNL-ul stă prost în sondaje, iar un referendum organizat în ziua alegerilor ar fi folosit ca motor pentru a mobiliza electoratul anti-PSD. 

"Este modelul Băsescu, folosit de către fostul preşedinte în 2009. Asta arată că PNL-ul stă foarte prost. Băsescu a făcut-o atunci pentru a se ridica el în turul unu şi pentru a avea un argument în turul doi, la prezidenţiale. Ca urmare, ar fi un semn că vor să scoată lumea la vot, deoarece în cazul unei prezenţe mai mari, scorul PSD ar fi diluat, întrucât electoratul social-democraţilor este mai disciplinat şi oricum iese la vot. În acest sens, vrea să capitalizeze PNL-ul. USR oricum bătea din picior că trebuie să facă referendum. Practic, preşedintele le ia spuma şi USR-iştilor", apreciază Val Vâlcu.

Diferă doar mesajul

Sunt aceleaşi tactici folosite de Traian Băsescu şi se adresează aceluiaşi public pe care Băsescu l-a activat de două ori, în 2004 şi 2009. Diferă doar mesajul: „La ţepe în Piaţa Victoriei” – mesajul lui Băsescu, iar al lor este, acum „DNA să vină să vă ia”.

Atunci era strategia lui Traian Băsescu să găsească parlamentarii ţapul ispăşitor, preşedintele fiind soluţia. Băsescu se folosise de faptul că pe locul cel mai de jos al încrederii era Parlamentul şi a mai lovit o dată în această instituţie pentru a se urca pe valul de antipatie faţă de Parlament şi el să se plaseze de cealaltă tabără: „eu lupt cu parlamentarii”. Acum tema este „noi luptăm cu corupţii” şi face şi Iohannis un referendum pe această temă. 

E singura lor stragie, deoarece Iohannis s-a uzat, mitul germanului care tace şi face nu prea mai are argumente, că nu a făcut mai nimic, ci mai mult a atacat, la fel ca Băsescu. Iar ce poate să mai facă acum, pe ultima sută de metri, e să atace PSD-ul care e la guvernare, susţine Val Vâlcu.

Vezi şi: Ghiţă, mesaj din Serbia: Alianţă Naţională. PSD, PNL şi ALDE sunt...

Referendum JUSTIȚIE. Iohannis a decis. Toată sala l-a aplaudat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel