Urmărește emisiunea live


Iohannis poate îngropa iniţiativa "Fără penali". PAH: Nu ar avea niciun rezultat palpabil

Fără penali
Fără penali

USR vrea ca președintele să convoace referendum pentru reviziurea Constituției - ca urmare a inițiativei cetățenești “fără penali în funcții publice” - chiar în ziua alegerilor europarlamentare, însă dacă acest lucru se va întâmpla, Klaus Iohannis ar putea îngropa initiativa USR, apreciază Patrick Andre de Hillerin.

 

Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin explică într-un articol publicat în Libertatea faptul că, pentru ca referendumul să aibă şi valoare legală, trebuie ca acesta să fie convocat de către Parlamentul României, după ce inițiativa de revizuire ar fi votată în cele două camere cu majoritatea de 2/3 şi nu de către preşedintele României - caz în care ar avea o valoare pur consultativă. 

USR vrea ca președintele să convoace un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, pentru a supune votului popular această propunere. Dar un astfel de referendum nu ar avea absolut deloc valoare legală. Constituția ar fi revizuită în sensul dorit de USR doar ca urmare a unui referendum convocat de către parlament, după ce inițiativa de revizuire ar fi votată în cele două camere cu majoritatea amintită mai devreme, de 2/3. 

Așadar, chiar dacă la un eventual referendum convocat de președinte pe tema asta s-ar atinge cvorumul, referendumul nu ar avea niciun rezultat palpabil. Nici dacă populația ar vota pentru această modificare, nici dacă ar vota împotrivă. Inițiativa de revizuire ar trebui să-și urmeze cursul legal prin parlament, fără ca rezultatul referendumului să poată influența asta, scrie Patrick Andre de Hillerin în Libertatea. 

Vezi şi: Audiere decisivă pentru Elena Udrea, în Costa Rica

Cum arată o locuință socială


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel