Iohannis: „NATO înseamnă și România”

Summit Roma. Klaus Iohannis
Summit Roma. Klaus Iohannis

Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat, afirmă președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu ocazia sărbătoririi „Zilei NATO în România”.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia „Zilei NATO în România” în care dă asigurări asupra faptului că România va rămâne un aliat de nădejde, securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

„Astăzi, 2 aprilie 2017, sărbătorim, ca în fiecare primă duminică a lunii aprilie, "Ziua NATO în România". Momentul marchează aderarea țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie și la o comunitate de valori și principii, dintre care se disting respectul față de democrație și statul de drept. Astfel, de aproape un deceniu și jumătate, cetățenii români se bucură de cele mai puternice garanții de securitate și apărare din istoria noastră națională modernă. Pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală”, subliniază șeful statului în mesajul transmis, potrivit Agerpres.

El arată că parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcția României puternice în Europa și în lume este strâns legată de acestea.

„Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. Alianța Nord-Atlantică se adaptează continuu la provocările și amenințările pe care mediul de securitate le generează permanent, fiind capabilă să-și conserve valorile, idealurile și misiunea fundamentală”, mai spune președintele.

Progresele NATO, evaluate în mai la Bruxelles 

Iohannis reamintește faptul că la Summitul NATO de la Varșovia s-a decis consolidarea capacității de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, iar la reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din luna mai vor fi evaluate progresele.

„La Summitul NATO de anul trecut de la Varșovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, astfel încât să fim mai bine pregătiți în a genera simultan descurajarea și apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog și parteneriate cu statele care împărtășesc valorile și principiile comunității euroatlantice. Foarte curând, la reuniunea la nivel înalt NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an, vom evalua, împreună cu ceilalți șefi de stat și de guvern din statele membre, progresele din ultimul an și vom urmări îndeaproape consolidarea relației transatlantice în scopul păstrării unui mediu de securitate stabil pentru toți cetățenii noștri”, adaugă președintele.

[citeste si]

Șeful statului spune că România va continua să-și întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO și punctează faptul că alocarea a 2% din PIB pentru apărare, „cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă”, garantează faptul că țara noastră este determinată să-și respecte angajamentele asumate.

„Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere. Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că 'România este în NATO', ci și că 'NATO înseamnă și România'”, mai spune președintele Iohannis în mesajul transmis.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy