Iohannis: Fondurile europene fără precedent pot accelera, în aceşti ani, parcursul modernizării profunde a României

Iohannis: Fondurile europene fără precedent pot accelera, în aceşti ani, parcursul modernizării profunde a României - foto Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis: Fondurile europene fără precedent pot accelera, în aceşti ani, parcursul modernizării profunde a României - foto Inquam Photos / Octav Ganea

Fondurile europene fără precedent aflate la dispoziţia noastră pot accelera, în aceşti ani, parcursul modernizării profunde a României, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, joi, într-un mesaj cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane - AHK România. 

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

'Simţim cu toţii efectele crizelor multiple care se suprapun în aceşti ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creşterea preţurilor la energie, criza climatică şi riscurile la adresa securităţii alimentare', a spus şeful statului. El a arătat că 'anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflaţiei şi al crizei preţurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global'.

'Există sincope în aprovizionare, volatilitate a pieţelor şi riscuri critice ale dependenţei energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind rezilienţa economică. Din păcate, nu există o soluţie magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăşi asemenea provocări', a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele s-a referit, în acest sens, la faptul că utilizarea sustenabilă a resurselor 'necesită schimbări profunde în sistemele de producţie şi comportamentele de consum, precum şi adaptarea strategiilor de investiţii. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcţia principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporaţii'.

'Companiile dumneavoastră, înainte de orice, înseamnă valoare dată capitalului uman. Să investiţi în oameni, în dezvoltarea competenţelor, în menţinerea profesionalismului şi atragerea noilor generaţii înseamnă să investiţi în viitorul afacerii dumneavoastră. Avem numeroase modele de succes, inclusiv din partea companiilor germane, iar acestea merită să fie mai bine promovate. Cred cu tărie în puterea exemplului, iar modul în care am reuşit să trecem împreună peste cei doi ani de pandemie şi să ne redresăm economic arată din plin efectele pozitive ale acestei abordări', a adăugat preşedintele.

El a încurajat, în acest context, autorităţile 'ca utilizarea fondurilor europene pentru investiţii şi reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administraţiei centrale şi locale', notează Agerpres.

Citește și - Klaus Iohannis, mesaj adresat cancelarului Olaf Scholz pentru susținerea aderării României la Schengen

Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj, pe Twitter, în care îi mulțumește cancelarului german, Olaf Scholz, pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen. 

Olaf Scholz a declarat, luni, la Praga, că „România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru a fi membri cu drepturi depline”.

„Salut anunțul de astăzi al cancelarului german Olaf Scholz, privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României, un obiectiv strategic al țării mele, care îndeplinește clar toate cerințele tehnice. Îi mulțumesc pentru angajamentul personal”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" şi afirmă că "Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline", potrivit Agerpres.

La rândul său,  președintele PSD, Marcel Ciolacu, a salutat poziția cancelarului german Olaf Scholz: „Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie”. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel