Iohannis decorează doi oameni de cultură

România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată cum este cultura, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marţi, pe scriitoarea Nora Iuga şi pe directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, ocazie cu care a afirmat că România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată cum este cultura. 

„România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată cum este cultura. Deseori oamenii care o slujesc sunt şi purtătorii speranţelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă şi tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedeşte acest lucru”, a spus Iohannis la ceremonia de decorare, desfăşurată la Palatul Cotroceni. 

Klaus Iohannis a afirmat că Nora Iuga este un exemplu de vitalitate în ceea ce priveşte apărarea valorilor fundamentale ale culturii. 

[citeste si]

„Creaţia dumneavoastră, fie ea poezie ori proză, impresionează prin virtuozitatea folosirii limbii, prin forţa expresivităţii lirice. Opera dumneavoastră reprezintă un reper în literatura română contemporană. Poeţi şi scriitori, publicul din cele mai diverse generaţii vă apreciază şi vă iubesc. Ne-aţi dăruit deopotrivă creaţiile dumneavoastră, dar şi opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română. Viaţa şi opera dumneavoastră demonstrează foarte bine că scrisul înseamnă nu doar vocaţie, dar şi misiune. Sunteţi un exemplu de vitalitate pentru angajamentul dumneavoastră în apărarea valorilor fundamentale pe care se sprijină cultura: respectul diversităţii, toleranţa şi libertatea”, i-a transmis şeful statului Norei Iuga, amintind şi de Ziua Mondială a Poeziei, marcată pe 21 martie. 

Ion Caramitru, om de bază după '90

Preşedintele a subliniat că prin decoraţia conferită lui Ion Caramitru se recunoaşte rolul pe care acesta l-a avut după 1990 în modernizarea şi structurarea mecanismelor instituţionale ale culturii. 

„Statul român vă răsplăteşte o carieră ce v-a adus în faţa iubitorilor de teatru şi poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admiraţia şi aprecierea publicului românesc. Sunteţi deopotrivă un creator, un interpret şi un reprezentant dedicat al breslei artiştilor scenei. Exemplificaţi compatibilitatea dintre artist şi cetăţeanul angajat. În faţa noilor generaţii care îşi caută reperele culturale, misiunea primei scene a ţării este deosebită. Din această perspectivă, Ordinul Naţional "Steaua României" conferit astăzi este nu doar o simbolică recunoaştere a meritelor, dar şi un mandat de onoare pe care, prin dumneavoastră, îl transmit Teatrului românesc”, a arătat Iohannis, potrivit Agerpres. 

Nora Iuga, mulțumiri cu modestie

Nora Iuga a spus că nu se aştepta să fie decorată de preşedintele Klaus Iohannis. 

„Vă mărturisesc că nu-mi vine chiar foarte uşor să vă vorbesc astăzi. Nu m-am aşteptat niciodată să ajung atât de sus pentru că Excelenţa sa, preşedintele nostru, este un domn foarte înalt şi vreau să vă spun că pentru mine astăzi e una dintre cele mai importante zile, mai ales pentru că are numeroase semnificaţii. Mă uit la ziua asta şi am impresia că s-au aliniat mai multe planete pentru că 21 martie e prima zi de primăvară după calendarul astronomic şi eu iubesc primăvara, pentru că e Ziua poeziei şi eu sunt înainte de toate poetă şi am ajuns la punctul maxim ca să fiu distinsă printr-o medalie de merit de către preşedintele nostru”, a afirmat scriitoarea. 

La rândul său, Ion Caramitru i-a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru modul în care tratează domeniul culturii. 

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru modul merituos, definitiv şi clar în care aţi apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care noi românii ar trebui să ne ocupăm cu predilecţie. Aţi spus acest lucru, eu îl gândesc demult, îl aplic pe unde m-am mişcat. (...) Vă promit, fiindcă aţi rostit foarte clar şi vârsta pe care am împlinit-o, că de acum înainte încerc să nu mă opresc niciodată”, a spus Caramitru. 

Nora Iuga, decorată și în ianuarie. Ion Caramitru, pe 9 martie

În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i-a conferit scriitoarei Nora Iuga Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii şi culturii literare româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume”. 

Pe 9 martie, şeful statului a semnat decretul privind decorarea maestrului Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. Distincţia i-a fost conferită lui Ion Caramitru cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului, pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum şi pentru promovarea constantă a imaginii ţării noastre în lume”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel