Iohannis cere reformă administrativ-teritorială

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Gala Asociatiei Municipiilor din Romania, că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și pentru armonizarea economică și socială între acestea.

"Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea. În același timp, devenită aproape o preocupare cotidiană pentru toată lumea, infrastructura de transport rămâne de multe ori restanță, care performează doar 'pe hârtie', în studii de fezabilitate sau în hărți frumos colorate. De aceea, trebuie făcute serioase eforturi în această direcție, pentru că de aceste lucrări depinde, în definitiv, calitatea vieții oamenilor", a spus Iohannis, la Gala Asociației Municipiilor din România, organizată la Ateneul Român.

"Poblemele din administrație există de ani"

"Schimbările reale nu se întâmplă de la sine, ci numai după ce sunt rezolvate o serie de probleme din administrația publică centrală și locală. Probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele trenează de decenii. Vă spun, cât de poate de direct, că administrația publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaștem, cam frecventa schimbare a guvernanților", a afirmat Iohannis.

Președintele a mai susținut că una dintre urgențe este descentralizarea. "Acest proces a devenit de-a lungul timpului un subiect îndelung dezbătut și menționat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialității cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăși unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului fiscal fără ca aceste lucruri să fie în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reușiți să convingeți guvernanții că lucrurile pot fi rezolvate și mai bine", a adăugat șeful statului.

[citeste si]

Klaus Iohannis a indicat că este o "realitate tristă" că și în alte domenii cheie lipsește viziunea unitară pe termen lung.

"Cred că a venit momentul în care nu trebuie să mai căutăm responsabili pentru eșecul multor proiecte din țara noastră. Este timpul potrivit să ne asumăm proiecte pe care să le putem finaliza și care să aducă schimbări reale. Și, tocmai pentru că este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunitățile noastre, am demarat anul trecut 'Proiectul de țară', un plan care să ne ghideze și să ne facă mai responsabili, dar și mai eficienți. Am convingerea că un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care România trebuie să le urmeze în următoarele decenii. Cred cu tărie în esența acestui proiect și anume atingerea unui consens național în jurul unor obiective care să ne unească. Cu toții ne dorim o țară puternică și demnă, o Românie europeană, modernă și prosperă", a spus el, citat de Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy