Iohannis: Apărarea externă, teme deosebită la CE. Nu se dorește paralelism cu NATO

Bogdan Bolojan / 22 iun 2017 / 18:50 Salveaza PDF Comentarii

 Colaborarea structurată pe securitate şi apărare externă este una dintre temele deosebite ale reuniunii Consiliului European, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că nu se doreşte dezvoltarea unui paralelism cu NATO, ci dezvoltarea unor structuri care satisfac nevoile UE. 

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European care este mandatul cu care vine România la reuniunea de la Bruxelles, Iohannis a răspuns: "Avem Consiliul de vară şi avem o agendă foarte bogată. Aş menţiona, poate, dintre toate temele care sunt astăzi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebită şi anume aşa-numitul PESCO, deci colaborarea structurată pe securitate şi apărare externă. Aici, România este foarte interesată, fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între toate statele membre ale Uniunii şi noi o să ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeaşi menţiune pe care am făcut-o şi cu altă ocazie. Nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO, ci vrem să dezvoltăm structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de altă parte, se completează şi nu se concurează cu structurile NATO". 

Potrivit şefului statului, la reuniunea Consiliului European sunt şi alte "teme grele". 

"Mai sunt multe teme grele, dar sunt teme unde pregătirile sunt foarte avansate şi nu preconizez discuţii complicate - pe migraţie, pe piaţa internă, piaţa digitală şi aşa mai departe", a mai spus Iohannis. 

Totodată, întrebat care este oferta României în ceea ce priveşte grupurile de luptă şi programul de dezvoltare a capabilităţilor militare, Iohannis a spus că nu s-a ajuns în această fază. 

"Nu s-a ajuns încă în această fază unde se discută concret de grupuri de luptă sau capacităţi care vor fi angajate. În această fază, mai exact astăzi, se doreşte o discuţie de principiu pentru a şti dacă statele membre, în principiu, sunt de acord să se conceapă o astfel de colaborare structurată (...). Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile şi se doreşte a verifica opţiunea statelor membre în aceste chestiuni. Va fi o discuţie care, în final, bănuiesc că se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept", a mai afirmat Iohannis. 

Preşedintele Iohannis a sosit, joi după-amiază, la sediul Consiliului European de la Bruxelles, fiind însoţit de consilierul prezidenţial Leonard Orban. 

În marja Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va avea vineri dimineaţă o întâlnire cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, relatează Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27