Ioan Rus DEZVĂLUIRI despre costul uriaș al autostrăzii Comarnic-Brașov

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, miercuri seara, la "Jocuri de Putere", că autostrada Comarnic- Brașov, de 53 de kilometri, va avea un cost total de 8,45 de miliarde de euro.

Autostrada va uma să fie construită în patru ani, cu suma de 2,7 miliarde, precizând că pe o perioadă de 26 de ani, statul român va trebui să mai achite o taxă către firma care o va construi de 325, 2 milioane de euro. Astfel, conform unui calcul final făcut de ministru, statul român va trebui să achite 8,45 milioane de euro.

”Și în 2004 Guvernul de atunci și-a propus să termine autstrada Comarnic Brașov.  Acum este foarte complicat de estimat. Începând de astăzi,  compania care face autostrăzi se află sub autorizația mea, deci CNADNR-ul este în jurisdicția mea. În urma acestei faze de dialog competitiv, concernul de firme  STRABAG a depus o ofertă care zice eu fac treaba acesta cu prețul cel mai mic. Prețul cel mai mic înseamnă 1,8 milarde de euro. Și cum o fac? La acestă sumă de 1, 8 miliarde de euro se adaugă.. și cum facem? Păi eu fac autostrada asta în 4 ani, o mai operez 26 de ani, deci 30 de ani, eu care o fac.

Citește și: Rareș Bogdan, INTERVIU. Doi ani de la prima ediție "Jocuri de putere"

La mine rămâne riscul de construcție, adică dacă se întâmplă ceva, riscul de trafic e al dumitale, și taxa de disponibilitate a dumitale pe care o și încasezi și e a dumitale ca obligație. La cei 1,8 miliarde de euro  se adaugă pe loc taxa de operare, pe 26 de ani, că tu spui că în 4 ani o faci, dar în 26 o operezi. Asta înseamnă că mai mai costă cei 26 de ani încă 400 de milioane de euro pe an.(...) Ajungem la 2,7 miliarde de  euro costul acestei autostrăzi de 53 de km. Dumneata imi mai spui un lucru. La rata dobâzii se adaugă o rată de actualizare. Adică să aduc banii de peste 30 de ani la valoarea celor de acum(...) Cu rata asta de actualizare se ajunge la 8 miliarde și ceva. În tot timpul ăsta, el o intretine, el o exploatează, el face investițiile de camere video(...) Statul ar trebui să dea 300 si ceva de milioane de euro, pe an, timp de 26 de ani. După aceea, la prima analiză, este scumpă, dar asta este practica europeană. Între cei de la CNADNR și constructor vor mai exista discuții. Mai sunt alte venituri, care timp de 30 de ani, umblând pe autsotrazi, mai sunt venituri care se fac.(...) Și e posibil ca 8, 45 miliarde alea să nu fie un preț mare”, a mai spus Ioan Rus la Realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel