Învățământ dual. Birou regional la Mehedinți în sprijinul învățământului profesional

Nicolae Tudorescu: Piața forței de muncă duce o lipsă acută de personal calificat
Nicolae Tudorescu: Piața forței de muncă duce o lipsă acută de personal calificat

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Mehedinți (CCIA Mehedinți), în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISD), a organizat marți, 23 iulie, o conferință de presă cu ocazia semnării protocolului de colaborare dintre cele două instituții. 

În contextul nevoilor reale de forță de muncă ale companiilor românești, pentru care învățământul profesional în sistem dual reprezintă o soluție de rezolvare pe termen mediu și lung a lipsei de personal calificat, Camera de Comerț și Industrie a României și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România au semnat un protocol de colaborare care urmărește dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional și național, în scopul îmbunătățirii sistemului de formare și certificare profesională în sistem dual.

„Piața forței de muncă duce o lipsă acută de personal calificat. Este bine cunoscută de migrația lucrătorilor calificați, în plus, schimbul de generații nu aduce din urmă un număr suficient de mare personal, mai ales în domeniile domeniile tehnice. În mod cert, firmele au probleme din ce în ce mai mari. Chiar și în condițiile în care aceste meserii au devenit tot mai bine plătite, tot nu se găsește suficient personal calificat. Astfel, trebuie schimbată o anumită mentalitate care încă mai persistă la nivelul părinților și al copiilor: aceea că un trai mai bun înseamnă obligatoriu să ai studii superioare și, eventual, să desfășori o muncă de birou, cu un laptop în față", a declarat Nicolae Tudorescu, președinte CCIA Mehedinți.

Vezi și: Mihai Daraban, CCIR: Birouri regionale în sprijinul părinților, tutorilor și copiilor pentru îndrumarea spre învățământul dual

„Semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide 8 Birouri Regionale, în parteneriat cu camerele de comerț și industrie, obiectivele imediate fiind apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Pentru elevi și părinți asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de muncă bine plătit este o șansă în plus", a declarat Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.

Dezbaterea a beneficiat de participarea reprezentanților unui spectru larg de instituții cu incidență asupra dezvoltării învățământului profesional dual: dna. Alina Teis – deputat, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Camera Deputaților, dna. Renata Nanciu – Vicepreședinte, Consiliul Județean Mehedinți, dl. Alin Tomoescu - inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Județean Mehedinţi, dna.Păsat Mirela – Secretar, Primăria Drobeta-Turnu Severin, dna. Ponea Monica Iuliana – inspector școlar învățământ dual, Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel