Inundațiile provocate de fluviul Missouri. Pagube de 1,5 miliarde de dolari. Zeci de milioane de oameni sunt în pericol

Imagine surrinsă din elicopter, inundatii fluviul Missouri
Imagine surrinsă din elicopter, inundatii fluviul Missouri

Apele revărsate pe terenurile agricole de-a lungul cursului fluviului Missouri, în vestul mijlociu al Statelor Unite, au lăsat în urmă ruine, animale înecate şi ameninţă să afecteze azi mai multe localităţi din nord-vestul statului Missouri, relatează Reuters.

Autoritățile estimează că apele încărcate cu aluviuni ar putea creşte cu 8,8 - 9,4 metri, cu doar jumătate de metru sub înălţimea digurilor de protecţie, au anunţat autorităţile, urmând să se îndrepte apoi către Kansas City, oraş aflat la aproximativ 88 de kilometri spre sud, şi spre mai multe zone populate din Kansas şi Missouri, aflate în aval.

"Este grav. Apa ar putea rupe cu uşurinţă acele diguri", a declarat David Roth de la Centrul de Prognoză al Serviciului Naţional de Meteorologie din College Park Maryland.

Creşterea nivelului fluviului Missouri a fost provocată de precipitaţiile aduse săptămâna trecută de aşa-numitul ciclon bombă care a provocat pagube estimate la aproape 1,5 miliarde de dolari în Nebraska şi decesul a patru persoane în Nebraska şi Iowa. De asemenea, un bărbat este dat dispărut după prăbuşirea Barajului Spencer din Nebraska.

Nivelul ridicat al apelor a determinat evacuarea forțată

Pare că va fi un sezon al inundaţiilor fără precedent, peste 200 de milioane de persoane fiind în pericol", a spus Ed Clark, directorul Centrului Naţional al Apelor, din Tuscaloosa, Alabama, instituţie aflată în cadrul Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA).

Guvernatorul Missouri, Mike Parson, a declarat miercuri stare de urgenţă în acest stat, nivelul ridicat al apelor determinând evacuarea forţată a mai multor comunităţi mici de agricultori.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat joi declararea stării de dezastru în Nebraska, ceea ce permite acordarea de fonduri de urgenţă pentru nouă comitate afectate de inundaţiile de săptămâna trecută.

Pericolul unor inundaţii extinse va persista pe o suprafaţă extinsă din această regiune şi în săptămânile următoare, pe fondul unor noi episoade de precipitaţii şi a topirii zăpezilor, a anunţat joi NOAA.

Vezi și: Inundaţii SUA. Pagube URIAŞE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel