Intrarea la liceu a elevilor va depinde de starea materială a acestora

11_16_b617d04899
11_16_b617d04899

Admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educaţional, iar pentru ca acesta să fie impecabil, părinţii trebuie să plătească zeci de participări la concursuri.

Autor: Romulus Bălăşoiu

Un părinte din Cluj a reclamat deja faptul că prin şcoli au apărut firme care propun cursuri "pentru portofoliul educaţional" al elevilor.

"Nu mi se pare normal ca, la admitere, 70% să conteze doar acest portofoliu. Dacă părinţii au bani, la final de gimnaziu este suficient să mergi cu geamantanul cu diplome şi, uite aşa, 70% din notă este asigurată".

Părintele spune că a sunat la organizatorii de cursuri şi a rămas stupefiat de preţuri. "Cel mai ieftin costă 390 de lei, iar cel mai scump, 780 de lei". Este vorba de cursuri precum engleză, origami sau "cum să ne comportăm în societate".

Inspectorul general adjunct Marinela Marc, de la Inspectoratul Şcolar Cluj, a declarat că legea a intrat doar parţial în vigoare, dar că a auzit că prin şcoli sunt promovate diverse cursuri, informează Evz.ro.

Conform legii, admiterea în liceele unde numărul de locuri este mai mare decât al celor înscrişi se va realiza exclusiv pe baza portofoliului.

În şcolile unde există concurenţă, admiterea se face astfel: 30% contează nota obţinută la proba de admitere stabilită de şcoală şi 70% - portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu, precum şi media la probele de la evaluarea naţională de la sfârşitul clasei a IX-a.

Acest portofoliu cuprinde rezultatele tuturor evaluărilor prin care trec copiii în timpul şcolii şi diplomele obţinute la concursuri şi activităţi extraşcolare.

Metodologia nu a fost încă publicată, aşa că nu se ştie dacă diplomele au pondere mai mare decât testele de evaluare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel