Intrarea în Schengen, respinsă din motive ca la MCV. Robert Cazanciuc: Refuzul nu a avut legătură cu argumente tehnice, ci cu elemente de politică externă. Nicio legătură cu realitatea

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Senatorul PSD Robert Cazanciuc spune că România trebuie să înveţe din greşeli şi să aibă grija ca ce s-a întâmplat joi, la Consiliul JAI, să nu se mai repete. 

"Istoria nu trebuie să se repete!

România a avut la acest sfârșit de an două momente extrem de importante pentru istoria contemporană, poate nu la fel de importante ca aderarea la NATO sau integrarea în UE, dar cu siguranță cu o încărcătură politică foarte mare.

Ridicarea MCV este una dintre bornele istoriei de care am trecut după un șir lung de ani și o sumă însemnată de eforturi conjugate. Acum, așa cum s-au întâmplat în cazul MCV, intrarea în spațiul Schengen sau, mai degrabă, refuzul de a fi primiți în această familie nu a mai avut legătură cu argumentele tehnice, cu esența și scopul demersului european, ci doar cu elemente de politică externă. Exclusiv!

De aceea, ca și în cazul MCV, unde România a primit în repetate rânduri un refuz subiectiv, deși își îndeplinise toate condiționalitățile, și acum respingerea de la porțile spațiului Schengen este profund nedreaptă, pentru că sunt invocate argumente ce nu mai au legătură cu realitatea, ci sunt doar interese politico-economice.

Dar trebuie să mergem mai departe, iar pentru asta trebuie să facem propria analiză, cu toate resursele noastre de inteligență, ca să înțelegem cum s-a ajuns aici și ce ar trebui să facem mai bine sau să corectăm pe viitor, inclusiv în privința negocierilor și a strategiilor de politică externă. Să învățăm din istorie, pentru a nu o mai repeta, cum spunea marele Nicolae Iorga : "Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete"", a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.

Prin mișcarea cu Schengen anti-România, Austria lovește și în cetățenii propriei țări 

Prin refuzul ca România să adere la Schengen, Austria lovește și în cetățenii propriei țări.

Jurnalistul Val Vâlcu este de părere că prin mișcarea făcută joi împotriva României, Austria își defavorizează și propriii cetățeni.

„Este și o decizie împotriva cetățenilor Austriei. Românii sunt îndemnați, prin diferite voci, să boicoteze Austria. Erau vreo 20.000 de români care își permiteau să meargă acolo la schi. Unii se vor duce în continuare, dar alții, care se simt jigniți, vor merge în Italia sau în Bulgaria. Așadar vor fi pierderi și pe această zonă. De asemenea, vorbim și de pierderi ale companiilor care au investit deja în Austria. Nu văd niciun avantaj nici pentru cetățenii acestei țări prin refuzul de astăzi”, a spus jurnalistul Val Vâlcu la DC News și DC News TV.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că în mod cert, în perioada următoare, nu va merge în Austria şi a menţionat că este decizia fiecăruia dacă boicotează sau nu firmele austriece ori dacă refuză să mai meargă la schi în această ţară.

„Eu nu o să merg în perioada următoare, cu certitudine (în Austria - n.r.). Este un gust mult prea amar şi o umilinţă mult prea mare adusă nu neapărat mie, ci românilor", a spus Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că mai mulţi români şi-au anulat vacanţele la schi în Austria după votul de joi dat împotriva României.

Liderul social-democraţilor a afirmat că nu s-a terminat "nici lumea, nici pământul" pentru că ţara noastră nu a aderat la spaţiul Schengen pentru că Austria a votat împotrivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel