Urmărește emisiunea live


Într-un oraș din România, roșiile sunt 2,9 lei! „Dacă vreți prețuri mici la legume și fructe, atunci trebuie să puneți presiune pe primari”

Fotografie de la Morris Lowery Jr: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-abunden-a-proaspat-mancare-5629835/
Fotografie de la Morris Lowery Jr: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-abunden-a-proaspat-mancare-5629835/

În timp ce în multe zone din România, kilogramul de roșii trece de 10 lei, există un oraș în care costă aproximativ 3 lei.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România susține că la Buzău sunt „cele mai mici prețuri din România la roșii”:

„Cele mai mici prețuri din România la roșii le găsiți în Piața centrală din Buzău! Piețele agroalimentare sunt în administrarea primăriilor! Dacă vreți să aveți prețuri mici la legumele și fructele care se vând în piețele agroalimentare, atunci trebuie să puneți presiune pe primari pentru a scoate samsarii din aceste piețe!

Cei care administrează un oraș sau o comună, adică primarul și consiliul local, trebuie să se îngrijească și de aprovizionarea cu alimente de calitate și fără prețuri speculative în comunitatea pe care o păstoresc!”

VEZI ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic: Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude

Roșiile gătite, sucul de roșii sau bulionul au nenumărate beneficii, ne spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

„Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!

Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare) Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.

Beneficiile consumului de sos tomat 

În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook. 

VEZI ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic, liber la consum de roșii: Protecție și puține calorii

Sucul de roșii reprezintă o alternativă mai sănătoasă la sucul de fructe, spune Mihaela Bilic, nutriționist.

„Niciodată nu găsești un spectacol mai mare de culoare și bogăție decât în piață la sfârșit de septembrie. Natura ne oferă legume și fructe din belșug, de parcă ar ști că avem nevoie de provizii sănătoase pentru iarna ce vine.

(...) Despre roșii, doar de bine și de laudă avem de spus: au licopen care protejează pielea de îmbătrânire și de soare, puțină fructoză și puține calorii (inclusiv sucul de roșii e o alternativă mai sănătoasă la sucul de fructe), iar faptul că sunt acide ajută la creșterea absorției fierului din carne sau alte vegetale.

Deci liber la consum de roșii gustoase, acum, la început de toamnă românească”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel