Interzicerea alcoolului face valuri în Irak: „Este ceva imposibil de aplicat”

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Interzicerea alcoolului face valuri în Irak, unde cetățenii se gândesc deja la modalități prin care să continue consumul, fără autorizare.

 

"Interzicerea alcoolului este ceva imposibil de aplicat. Suntem creştini şi nu ne convine ca ei să vină să ne închidă magazinele de băuturi. Irakul este şi ţara noastră", declară Danny al Mesij, creştin caldean irakian care deţine un magazin de băuturi alcoolice la Bagdad, pentru EFE, scrie Agerpres.

Magazinul lui Danny, ca şi restul, continuă să funcţioneze în ciuda unei legi controversate care prevede "interzicerea importului, fabricării şi vânzării băuturilor alcoolice de orice fel".

Danny spune că majoritatea creştinilor irakieni, precum şi alte minorităţi etnice, cum ar fi yazidi, lucrează în magazinele de băuturi alcoolice, aşa că închiderea lor ar fi o mare problemă pentru aceste comunităţi care suferă deja un anumit grad de marginalizare instituţională.

"Dacă le închid, unde vom merge, ce vom face? Este ca şi cum ne forţează să ne părăsim ţara şi nu ne pot face aşa ceva", afirmă Danny, care se gândeşte să plece în Kurdistanul irakian, regiune autonomă din nordul Irakului unde măsura nu se va aplica.

Potrivit mai multor partide politice creştine irakiene, eventuala închidere a acestor magazine ar putea trimite în şomaj aproximativ 200.000 de persoane şi ar putea chiar să crească tensiunea între diferitele comunităţi religioase din Irak.

De altfel, însuşi dictatorul irakian Saddam Hussein a încercat să interzică alcoolul în 1994, lucru care a stârnit numeroase critici, deoarece măsura contravenea secularismului promovat de regimul său. De altfel, unul dintre cei mai aprigi critici a fost chiar Uday, unul dintre fiii lui Saddam Hussein, care a avertizat că de pe urma măsurii ar putea avea de câştigat fundamentalismul religios.

Intrarea în vigoare a legii a făcut ca afluxul de alcool în Irak să scadă considerabil, în principal din cauza fricii furnizorilor de a se confrunta cu consecinţe legale.

Din acest motiv, mai mulţi vânzători consultaţi de EFE au subliniat că preţul alcoolului aproape s-a dublat, ceea ce i-a forţat pe consumatorii care cumpărau în trecut o sticlă de băutură să cumpere acum o litră, pe care o lungesc cu apă ca să-i ţină mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel