Intervenţie a poliţiei după dispariţia unor dispozitive de minat criptomonede

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cercetat pentru alterarea integrităţii datelor informatice.

La data de 21 octombrie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara şi Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - S.T. Timişoara, au efectuat 2 percheziţii domiciliare, în judeţele Timiş şi Arad, la o persoană bănuită de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. 4 mandate de aducere au fost puse în executare.

Astfel, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din Timişoara împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad au efectuat 2 percheziţii, în judeţele Timiş şi Arad.

În fapt, în luna octombrie a anului 2019, două societăţi comerciale ar fi închiriat un spaţiu în localitatea Lovrin din judeţul Timiş, pentru desfăşurarea activităţii de minare a unei cripto-monede.

Astfel, în acest scop, persoanele vătămate ar fi achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unitări hardware, servere şi laptop-uri) şi ar fi convenit ca o terţă persoană, un bărbat, de 44 de ani, să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu-zise, în schimbul unui comision de 10% din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.

De asemenea, în perioada septembrie 2020 - ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit că întregul sistem era operaţional, de gestionarea contului urmând să se ocupe un reprezentant al persoanelor vătămate.

În luna martie a anului 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, nemaiavând acces la sistemul informatic.

În urma administrării actelor probatorii în dosarul penal a reieşit că, în cursul lunii ianuarie a anului 2021, bărbatul, de 44 de ani, care ar fi trebuit să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului în vederea începerii activităţii propriu-zise, ar fi închiriat de la o societate comercială o hală de producţie, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de alţi doi bărbaţi, ar fi transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora. Totodată, acesta, având acces la contul principal al platformei de minat, ar fi continuat activitatea de minare în interesul său şi ar fi restricţionat accesul la platforma de minerit pentru reprezentanţii persoanelor vătămate.

De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto-monedă este o activitate care presupune consum mare de curent, bărbatul s-ar fi racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune.

În urma efectuării percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 10 HDD, 4 carduri de memorie, 3 telefoane mobile, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum şi 12.100 de euro.

Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcţionării acestora, precum şi 62 de unităţi centrale PC.

4 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - S.T. Timişoara, pentru audieri.

Faţă de bărbatul de 44 de ani, a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de alterare a datelor informatice, furt, furt calificat şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

Acţiunea a beneficiat de suportul jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timişoara, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel