Interceptări la Cotroceni: Juriștii explică de ce Ponta nu trebuia să dea curs invitației lui Băsescu

"Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi de reducere a CAS şi, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constituţie şi voi invita Guvernul la consultări, articolul spune că preşedintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanţă deosebită", a spus, miercuri, şeful statului, Traian Băsescu.

Premierul Ponta s-a învoit și, alături de ministrul de Finanțe, s-a prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni. Discuțiile au fost făcute publice de Băsescu, iar rezultatul a fost un scandal monstru. Scandal care putea fi evitat pentru că premierul avea posibilitatea ca, pur și simplu, să nu se deplaseze la Cotroceni.

Surse juridice au explicat pentru DC News că președintele nu poate consulta Guvernul deoarece, în faza de promulgare a legii, Guvernul nu mai are atribuții. Legea privind reducerea CAS a trecut de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz și se afla pe masa șefului statului.

Totodată, deși președintele a invocat art. 86 (consultarea guvernului cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită), juriștii spun că acesta nu se referă și la legiferare, care face obiectul secțiunii 3, art. 73 - 79.  În legiferare președintele are prevăzută doar promulgarea.

Discuțiile de la Cotroceni au semănat mai degrabă un un test al președintelui Băsescu, dar juriștii spun că prin consultare președintele nu examinează guvernul, ci este lămurit de guvern.

Locul consultării nu este precizat în Constituție. Dacă președintele are nevoie de consultații, le poate primi gratuit la sediul Guvernului, arată specialiștii.

Interceptări la Cotroceni. Bomba aruncată de Băsescu, "proprietarul" stenogramelor, poate să-i explodeze în față

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel