Întâlnirea Barroso-Ponta. Președintele CE: CSM și CCR s-au plâns de presiuni ale mass-media. Trebuie rezolvată problema

barroso dece
barroso dece

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și premierul României, Victor Ponta, au ținut o conferință de presă comună după întrevederea de la Bruxelles. Cei doi au anunțat că recentul raport MCV a fost unul dintre subiectele discutate. Liderul CE a spus că problema independenței sistemului judiciar și presiunile acuzate în documentul MCV nu puteau fi evitate, din moment ce au existat plângeri din partea CCR, CSM, dar și din partea unor indivizi și organizații. Șeful Executivului românesc a precizat că libertatea presei din România va fi respectată, la fel ca în celelalte țări ale Uniunii Europene.

Victor Ponta a început prin a sublinia că prioritatea sa este reprezentată de o mai bună absorbție a fondurilor europene. Cât despre recentul raport MCV și subiectul presiunilor presei asupra unor magistrați români, șeful Guvernului a spus: ”Vreau să vă spun că, cu sau fără MCV, sunt angajat deplin ca politician pentru independența justiției. Am încercat să fac tot ce pot pentru a îndeplini angajamentele guvernului. Următorul raport va include îmbunătățiri și recomandări foarte clare pe care guvernul și parlamentul le vor putea implementa. Am vorbit și despre problema mass-media din MCV. Libertatea mediei din România va fi respectată la fel ca în toată Europa, dar existând un echilibru cu independența justiției.”

Victor Ponta a ținut să mulțumească Comisiei pentru sprijinul acordat pe tema aderării României la Schengen, precizând că se va face o scrisoare comună, semnată de premier, șefii Camerelor și Președintele țării, către conducerile țărilor din UE, pentru ca România să primească aviz pozitiv în luna martie.

Jose Manuel Barroso a spus că au existat plângeri din partea unor instituții, organizații și indivizi, care au acuzat presiuni ale mass-mediei asupra justiției, motiv pentru care această problemă nu putea lipsi din Raport.

”Libertatea presei este sacră iar CE va apăra mereu o presă liberă și pluralistă. Nu avem nicio intenție să propunem o comisie care să reglementeze presa. Am primit plângeri din partea CCR și CSM în legătură cu campanii din presă împotriva independenței magistraților. Asta e o problema din punct de vedere al sistemului judiciar. Avem datoria să recunoaștem că asta este o problemă și că trebuie rezolvată. Au existat reclamații și din partea mai multor indivizi și organizații, care ne spun despre aceasta problema”, a spus președintele CE.

În ceea ce privește oamenii din politică suspectați de corupție, Jose Manuel Barroso a precizat că e de preferat ca politicienii puși sub acuzație să dea un exemplu și să se retragă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel