Întâlnire între opoziție și putere la Oslo, pentru criza din Venezuela

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat luni că este "de bună credinţă" înaintea unei întâlniri iminente între delegaţii săi şi cei ai opoziţiei la Oslo, în cadrul unui proces de mediere condus de Norvegia în încercarea de a pune capăt crizei politice din Venezuela, relatează AFP.

"Suntem de cea mai bună credinţă pentru a găsi, pe baza ordinii de zi integrale asupra căreia părţile s-au pus de acord, soluţii democratice, paşnice, de coexistenţă naţională, la contradicţiile şi la conflictul venezuelean", a declarat Maduro într-o alocuţiune televizată.

El a confirmat că delegaţia guvernamentală, compusă din personalităţi care îi sunt apropiate, cum ar fi ministrul Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, guvernatorul statului Miranda, Hector Rodriguez, şi şeful diplomaţiei, Jorge Arreaza, se aflau deja de luni la Oslo.

Aceşti delegaţi urmează să se întâlnească în cursul săptămânii cu cei ai opozantului Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în Venezuela şi a fost recunoscut ca atare de circa 50 de ţări.

Noi alegeri singura soluție văzută de opoziție

"Este un dialog între guvernul revoluţionar, forţele revoluţionare, şi opoziţia extremistă care vrea să răstoarne guvernul şi care este supusă intereselor imperialismului american", a spus Maduro.

Această mediere nu este foarte populară în rândul opoziţiei, care a avut patru tentative de răsturnare a regimului de când Maduro a ajuns la putere în 2013, toate soldate cu eşec. Guaido a afirmat iniţial că orice mediere ar trebui să ducă la plecarea lui Maduro şi la organizarea de noi alegeri.

"Cei care nu înţeleg că trebuie să jucăm pe toate tablourile, că trebuie să avem o prezenţă activă peste tot (...), cooperează cu cealaltă parte", s-a justificat Guaido duminică.

"Cei care vor ca noi să renunţăm la presiunea din stradă şi la scenariile internaţionale pentru ca uzurparea să înceteze devin complici ai dictaturii", a scris el apoi pe Twitter. 

Vezi și: Discuții la Oslo privind criza din Venezuela

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel