Insulele Maldive, locaţie preferată de români pentru vacanţe, ar putea să dispară sub ape

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Insulele Maldive, unul dintre locurile preferate de vacanţă ale românilor, ar putea dispărea în secolul acesta, avertizează ministerul Mediului din această ţară. Totul din cauza schimbărilor climatice. 

Aminath Shauna, ministrul Mediului din Maldive, spune că, dacă factorii care dăunează mediului nu vor fi eliminaţi, în 2100 ţara sa nu va mai exista.

"Nu vom supravieţui. Schimbările climatice sunt reale şi suntem cea mai vulnerabilă ţară din lume. Nu există teren mai înalt pentru noi, suntem doar cât se vede. Doar insulele noastre şi oceanul", a declarat aceasta pentru CNBC

Forumul Economic Mondial a estimat că, până în 2050, 80 la sută din populaţia lumii va fi impactată de schimbările climatice. Între timp, cercetătorii sugerează că nivelul mărilor ar putea creşte cu până la 1,1 metri până în 2100 la nivel global. Dacă aceste predicţii sunt reale, atunci arhipelagul sud-asiatic, faimos pentru insulele spectaculoase, ar putea fi cel mai afectat. Astăzi, 80 la sută din cele 1190 de insule ale ţării sunt la doar un metru deasupra nivelului mării, lucru care le face vulnerabile la aceste schimbări climatice. 90 la sută dintre aceste insule au raportat deja inundaţii, 97 la sută au raportat eroziunea malurilor, iar 64 la sută dintre ele au raportat şi eroziuni structurale ale insulei, a mai menţionat ministrul Mediului. 

Insulele Maldive, reducere masivă a emisiilor de carbon

"Veniturile şi mâncarea noastră, dar şi supravieţuirea noastră, depind de cum vom reacţiona la aceste ameninţări. Viitorul ţării noastre, al oamenilor noştri, al culturii noastre, totul depinde de cum acţionăm azi", a mai spus Shauna. 

Insulele Maldive au introdus deja mai multe măsuri pentru a minimiza impactul schimbărilor climatice, precum protejarea coastelor sau programe comunitare pentru a promova rezilienţa. În plus, Insulele Maldive vor să devină un lider în ceea ce priveşte eforturile de protejare a mediului, printre care şi reducerea emisiilor de gaze de seră. 

"Vrem să conducem această iniţiativă şi să spunem că, dacă Maldivele o pot face, atunci toată lumea o poate face", a mai declarat Aminath Shauna. 

În 2020, Insulele Maldive au reuşit să reducă cu 26 la sută din emisiile totale de gaze de seră şi vor să reducă nivelul emisiilor de carbon la zero până în 2030. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel