Institutului de Endocrinologie „C.I.Parhon", solicitare anchetă. Încălcări ale prevederilor legale

 foto ilustrativ
foto ilustrativ

Conducerea Institutului Național de Endocrinologie „C.I.Parhon" a solicitat Ministerului Sănătății și CNAS declanșarea unor controale pentru verificarea activității unității sanitare. 

În luna decembrie 2017, conducerea actuală a Institutului Național de Endocrinologie „C.I.Parhon" a informat Ministerul Sănătății despre posibile încălcări ale prevederilor legale în organizarea achizițiilor publice cât și alte încălcări ale prevederilor legale pe anul 2017. De asemenea, managerul interimar al unității sanitare a semnalat Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului București în data de 15.11.2017 despre posibile nereguli cu privire la respectarea prevederilor contractului cu C.A.S.M.București. 


Ec.Carmen Simona Hirtea, actualul manager, a solicitat celor două instituții efectuarea unor controale în unitatea sanitară pe care o conduce, pentru a stabili dacă activitatea desfășurată până la preluarea mandatului a fost în concordanță cu reglementările legale în vigoare.

„Am preluat această funcție în dorința de a asigura accesul la servicii medicale de calitate pentru pacienții care an nevoie de îngrijire medicală de
specialitate în cadrul Instiutului Național de Endocrinologie C.I.Parhon".

Trebuie să mă asigur că lucrurile funcționează așa cum trebuie, nu-mi permit să continui unele nereguli depistate la preluarea managementului. Cu siguranță, avem nevoie de dotări în spital, dar achizițiile trebuie realizate cu respectarea legii, iar serviciile medicale pe care le decontăm trebuie să respecte prevederile legii", a declarat ec. Carmen Simona Hirtea, manager interimar.

Actualul manager a anulat licitația de aparatură medicală inițiată în 19 octombrie 2017, deoarece a constatat că documentația care a stat la baza organizării procedurii de licitație nu a respectat cerințele minime obligatorii prevăzute de Legea achizițiilor publice. Din documentație lipsea studiul de piață, iar ofertele erau supraevaluate. De exemplu, în nota de fundamentare întocmită și asumată de șeful unei secții, acesta estimează costul unui aparat ecograf la 70.000 de euro inclusiv TVA, însă Departamentul de achiziții modifică în documentația de atribuire valoarea estimată la 95.950 de euro inclusiv TVA, fără o testare de piață comparativă și Pâră a deține alte oferte de preț.

Alte nereguli

De asemenea, o serie de nereguli au fost constatate în urmă unui audit financiar realizat, în perioadă 10 Octombrie — 5 Decembrie 2017, de către o echipă de
auditori a Curții de Conturi care a verificat activitatea Institutului Parhon în perioadă anilor 2014 — 2016.
Printre neregulile depistate de echipa de auditori se numără neefectuarea recepției finale la termenul prevăzut de cadrul legal, că urmare a derulării obiectivului de investiții „lucrari de consolidare și modernizare corp G Policlinică de către institut, lucrări finanțate de la bugetul de stat, precum și majorarea eronată a valorii clădirii cu suma de 1.418.340 lei fără documente justificative (proces verbal de recepție finală).

De asemenea, echipa de control a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a proiectelor de cercetare finanțate din fonduri publice, în valoare estimată de 561.732 lei. Controlul a evidențiat și înregistrarea nejustificată a cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe, în sumă de 411.421 lei, fără respectarea legislației care prevede că amortizarea poate fi calculată numai după punerea în funcțiune a apararaturii medicale achiziționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel