Un nou orizont pentru România, după 30 de ani de libertate şi democraţie

Institutul pentru Libertate și Democrație, în parteneriat cu Asociația Re:Start România a organizat la Timișoara Conferința "30 DE ANI DE LIBERTATE ŞI DEMOCRAŢIE", eveniment organizat în cadrul proiectului "România-Orizont 2030".

Evenimentul și-a propus atât evocarea momentelor Revoluţiei din decembrie 1989 cât şi o privire de ansamblu asupra progreselor înregistrate de societatea românească în cei 30 de ani de libertate și democrație. Alegerea orașului martir Timișoara ca loc de desfășurare a acestei conferințe este semnul respectului și prețuirii jertfelor tuturor celor care au luptat împotriva regimului dictatorial comunist, pentru libertatea poporului român.

"Valorile fundamentale pe care trebuie cladită noua societate sunt libertatea şi democraţia. Ne-am fi asteptat ca azi să nu mai existe pe agenda publică discuţii despre drepturi şi libertăţi îngradite sau despre nefuncţionarea democraţiei! Proiectul România-Orizont 2030 propune o nouă arhitectură a relaţiei cetăţean-stat-societate", a arătat în deschiderea conferinţei Cristian David, președinte ILD.

Un drum european

"Suntem responsabili pentru ceea ce se va întâmpla cu România în următorii ani, e de datoria noastră, a celor ce vrem o Românie demnă și cu adevarăt respectată, să ne implicăm, să venim cu o viziune, cu un proiect în etape clare, să punem în practică lucrurile în perspectiva următorilor 10 ani, care să fie de nota 10! Avem în față Orizontul anului 2030 și suntem datori sacrificiilor de pănă acum, să ducem România pe un drum solid și stabil, să eliminăm ura și dezbinarea, să avem un drum european în care România să fie respectată și tratată așa cum se cuvine!" , a continuat Marian Cucsa, deputat independent.

"În tot acest timp, s-au întâmplat și multe lucruri pozitive dar cu toate acestea parcă suntem într-o "revoluție" continua, iar acest fenomen trebuie stopat pentru că nu face bine nimănui. La 30 de ani de la Revoluție încă nu putem concepe şi accepta că și alții pot face bine. Acesta este motivul pentru care cred că o nouă viziune națională este binevenită acum!" a aratat si Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei.

Națiune cu o identitate proprie

"Ca ministru am simțit că se poate face ceva în România în care mulți dintre noi nu mai simțim românește. Pilonul în jurul căruia trebuie reclădită România este educația. Este nevoie să mergem mai departe, să facem ceva, să nu ne oprim aici. Dar numai împreună putem face asta!" , a subliniat Andrei Gerea, deputat și fost ministru al economiei.

"România are nevoie de un nou proiect de țară care să ne unească mai repede de 2030. Reconcilierea națională ar trebui să fie următorul obiectiv. Trebuie să găsim forța din noi și să construim România ca o națiune cu o identitate proprie!" a afirmat Ramona Mănescu, fost europarlamentar și fost ministru de externe.

Generația tânără să trăiască într-o țară dezvoltată!

"Se impune ca la o generație nouă să avem o radiografie bună. Suntem o țară care are temele nefăcute. Astăzi România este un stat mult mai puțin unit decât ar trebui. Consider că valorile liberale trebuie să fie fundamentale acestui nou proiect. Datoria noastră fundamentală este să gândim un proiect în care să ne regăsim cu toții pentru că ne dorim ca generația tânără să trăiască într-o țară dezvoltată!" a aratat politologul Alex Coita, fondator al Platformei Social-Liberale.

Conferinţa s-a încheiat cu un moment de reculegere la Catedrala Metropolitană din Timişoara, cinstind memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel