Institutul Clinic Fundeni, 60 de ani de excelență în medicină

Motto: "Medicina este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită". Petre Țuțea

"O nouă premieră pentru "uzina de transplanturi" de la Fundeni", "Primul transplant de rinichi între gemeni realizat în premieră în România", "Primul transplant de ficat a fost realizat cu succes", "1.000 de transplanturi medulare realizate în Institutul Clinic Fundeni" sau "Eugeniu Proca:primul transplant din România". Acestea sunt doar o mică parte dintre titlurile ce au ținut prima pagină a ziarelor timpului, care astăzi, încununează o istorie de 60 de ani a Institutului Clinic Fundeni din București.

Dar cu siguranță, titlul cu cea mai mare rezonanță a fost semnat de către Ministrul Sănătății și Prevederilor Sociale, prof.dr. Voinea Marinescu:" Ordin nr.873 – 9 octombrie 1959". Acest ordin de ministru prevedea mutarea unor baze clinice de învățământ ale Institutului de Medicină și Farmacie București în Spitalul Clinic Fundeni, și astfel, punerea pietrei de temelie a ceea ce putem numi astăzi cea mai mare unitate medicală din România și unul dintre cele mai mari centre de servicii performante de sănătate din Europa. Într-o singură titulatură:Institutul Clinic Fundeni din București, România.

Pentru parcursul spectaculos, din punct de vedere al cercetării științifice medicale, al performanțelor și al educării profesionale, dar mai presus de toate al sutelor de mii de vieți salvate în cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, meritorii sunt contribuțiile aduse de către mari personalități ale medicinei românești care, timp de 6 decenii și-au dedicat întreaga viață profesiei, pentru a transforma medicina în viață.

Prof.dr. Voinea Marinescu, Prof.dr. Ioan Pop D. Popa, Prof.dr. George Litarczek, Prof.dr. Costin Carp, Prof.dr. Dan Setlacec sau Prof.dr. Eugeniu Proca sunt doar câteva dintre numele ce vor rezona etern în istoria Institutului Clinic Fundeni din București, precum și a medicinei și cercetării științifice medicale românești și internaționale.

"Cunoscând istoria, eroii, tradiţia, ne facem mai sociabili, mai altruişti, mai iubitori de om şi viaţă, spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga și, urmându-i îndemnul ,astăzi pot doar să fac o profundă reverență sufletească în fața tuturor personalităților lumii medicale și a întregului personal medical, dar mai ales în fața pacienților, împreună cu care, de-alungul celor șase decenii, s-a scris istoria uneia dintre cele mai mari și mai performante instituții medicale din România și din Europa" a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din București, Conf.dr. Carmen Orban.

Este de menționat faptul că, la 1 octombrie 1959, Spitalul Clinic Fundeni funcționa ca unitate de interes republican, cu un număr de 526 de paturi, moment în care, prin decizia Ministrului Sănătății, prof.dr. Voinea Marinescu, la Fundeni sunt transferate de la alte instituții medicale din București clinicile de Radiologie, Chirurgie , Urologie , Pediatrie, Boli Interne, precum și baza de cercetări clinice de fiziopatologie.

De la Spital Republican la Institut Multidisciplinar

Astăzi, Institutul Clinic Fundeni din București, unitate medicală multidisciplinară, dar și de cercetare științifică fundamentală, numără 1.100 de paturi și un număr de 2.170 de angajați dintre care, un procent de 22% este atribuit cadrelor didactice universitare , majoritatea acestora activând în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, cea mai veche și mai titrată instituție de învățământ medical din România.

"La moment aniversar, când celebrăm 60 de ani de la înființarea Spitalului Clinic Fundeni, astăzi Institut ,cuvintele noastre devin prea sărace în raport cu performanțele pe care predecesorii noștri le-au înfăptuit aici și fără de care, ceea ce se poate numi astăzi, unul dintre cele mai mari centre medicale multidisciplinare din Europa , nu ar fi existat " a declarat Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

Anual, Institutul Clinic Fundeni înregistrează peste 65.000 de pacienți în regim de spitalizare continuă

Acad.Ioanel Sinescu, de altfel și șef al Clinicii de Chirurgie Urologică și Transplant Renal de la I.C.Fundeni a adăugat că "am convingerea că acest Institut, prin toate specializările sale medicale, prin patologia extrem de grea întâlnită aici, prin forța și capacitatea profesională demonstrate de către întreg personalul medical și prin continuitatea dezvoltării sale în tandem cu Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, va primi în permanență înalta recunoaștere științifică, educațională și medicală a celor mai prestigioase foruri europene și chiar mondiale, dar în mod cu totul special a pacienților și a aparținătorilor acestora".

Academicianul a conchis prin a reaminti că "marele profesor Ion Juvara spunea că pentru a rămâne noi înșine, trebuie să lăsăm urmași demni" și prin a reitera faptul că "înainte de a şti sau de a cunoaşte este imperios să ne canalizăm toate energiile spre a învăţa, iar acest deziderat a fost din totdeauna punctul de plecare spre infinitul cunoaşterii în medicină, despre care avocatul şi filozoful Petre Ţuţea spunea că este : arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită".

Un deceniu de modernizări continue

În ultimii 10 ani, Institutul Clinic Fundeni din București a cunoscut transformări radicale din punct de vedere al modernizării și retehnologizării sale, noua sa configurație fiind superpozabilă astăzi cu cea a marilor centre medicale internaționale. O scurtă radiografie analitică a unei investiții de aproximativ 60 de milioane de lei este atribuită reparațiilor capitale și modernizărilor în arii precum Centrul de Chirurgie Urologică și Transplant Renal, Sala de Așteptare Pacienți, Camera de Primiri Urgențe sau Secțiile de Neurologie. Acestor investiții li se adaugă cele 129 de milioane de lei , în dotări cu aparatură medicală, dar și alte 43 de milioane de lei care au contribuit la dezvoltarea Centrului de Cercetare Științifică Medicală.

"Puțin, sau nu suficient, ceea ce părea o utopie în urmă cu zece ani se poate configura astăzi într-un centru medical la standarde performante și nu doar prin investițiile aduse ci, în primul rând, prin devotamentul și pregătirea profesională de excepție demonstrate de întreaga familie medicală a Institutului Clinic Fundeni, fără suportul căreia nu ne-am fi putut compara astăzi cu centre similare europene" a ținut să precizeze managerul I.C.Fundeni, Conf.Carmen Orban.

La rândul său, Prof.Dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române și Președinte al Academiei de Științe Medicale din România a adăugat că "ar trebui să ne înclinăm în permanență la ceea ce spunea părintele medicinei, Hipocrate –Să cercetăm cele ce s-au petrecut, să cunoaştem cele prezente, să aplicăm cele învăţate- și , cred eu, dacă vom adăuga dăruire maximă fiecărui moment din apartenența noastră la știința medicală, la cercetarea aprofundată din acest vast domeniu și nu în ultimul rând la suferința aproapelui nostru, pacientul, întreaga noastră comunitate și chiar întreaga omenire ar putea accede încă o treaptă a cunoașterii și a desăvârșirii noastre umane".

Realizările medicale nu se opresc aici. Doar dacă integrăm statistic performanțele înregistrate în domeniul Transplantului de Grefe Umane, proces medical demarat în februarie 1980 de către prof.dr. EugeniuProca și reluat apoi de către Acad.I.Sinescu în anul 1997, pentru ca în anul 2.000, prof.dr. Irinel Popescu să pună bazele transplantului hepatic în România, putem spune că, până astăzi, din Institutul Fundeni au plecat mii de familii fericite. În ceea ce privește transplantul renal, statistica arată peste 1.950 de intervenții efectuate (1997-2019), transplantul hepatic, peste 950 de intervenții (2000-2019), iar în ceea ce privește transplantul medular, procedeu demarat în anul 2001, numărul intervențiilor a depășit cota 1.500.

Mai mult, anual, Institutul Clinic Fundeni înregistrează peste 65.000 de pacienți în regim de spitalizare continuă, 90.000 în regim de spitalizare pentru o singură zi, în timp ce camerele de gardă cuantifică pe parcursul unui an, peste 160.000 de consultații. Totodată, la nivelul Institutului Clinic Fundeni din București, pentru aceeași perioadă de timp, statistica ne arată un număr de aproximativ 6,4 milioane de analize și investigații de laborator și imagistice.

Precizăm faptul că, în cadrul celebrării a 60 de ani de la înființarea marelui centru medical, sub deviza "IUBEȘTE VIAȚA" se derulează , în perioada 8-10 iulie, evenimentul științific intitulat generic "Zilele Institutului Clinic Fundeni", în care vor fi prezentate, de către lectori de prestigiu, zeci de lucrări științifice care au ca scop comun dezvoltarea cercetării științifice medicale a cărei aplicabilitate să conducă la salvarea a și mai multor vieți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel