Instanțele intră în grevă. Laura Radu, președintele Tribunalului București: Aşteptăm din partea Înaltei Curţi o sesizare a CCR

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Laura Radu, președintele Tribunalului București, a  vorbit despre decizia instanțelor de a intra în grevă, de mâine. Câteva mii de cauze vor fi amânate.

"Începând cu data de mâine, la Tribunalul Bucureşti, vor fi luate în examinare doar cauzele penale urgente, cu arestaţi preventiv şi cu măsuri preventive, iar în materie civilă vor fi luate doar cauzele vizând minorii, ordine de protecţie, plasamente de urgență şi suspendări provizorii de executare. Sunt cauzele extrem de urgente pe care judecătorii Tribunalului Bucureşti le vor examina. În toate celelalte cauze, vor fi acordate termene, această măsură fiind adoptată astăzi de Adunarea Generală pe durată nedeterminată", a declarat Laura Radu, președintele Tribunalului București, la Antena 3.

Motivul pentru care instanţele îşi suspendă activitatea

"Ceea ce ne nemulţumeşte este modul în carea Puterea Legiuitoare înţelege să aşeze pe ordinea de zi, în data de 28 ianuarie, un proiect de eliminare a pensiilor de servicu ale magistraţilor, considerate ca fiind pensii speciale. Trebuie făcută sublinierea că pensia magistraţilor nu este o pensie specială, ci una bazată pe contributivitate, în parte, şi această reglementare datează în România din 1997, dar sediul ei la nivel internaţional îl găsim în două rezoluţii ale Adunării Generale NATO din 1985. Mai apoi, la nivel european, există mai multe reglementări, începând din 2001, prin care statutul magistraţilor, tocmai pentru că este caracterizat prin numeroase incompatibilităţi şi interdicţii de-a lungul unei vieţi profesionale, are ca o compensare acest drept la pensie de servicu.

Ceea ce ne nemulţumeşte pe noi, ca judecători la Tribunalul Bucureşti, este că nu se înţelege faptul că această pensie de serviciu este recunoscută la nivel național, european şi internaţional. Faptul că se invocă principiul contributivităţii nu este o măsură suficientă care să justifice eliminarea acestei pensii de servicu, atâta timp cât noi contribuim la bugetul asigurărilor sociale de stat, ca orice cetăţean al acestui stat", a spus președintele Tribunalului București.

Ce vor face dacă se anulează pensiile speciale

"Dacă se va recurge la adoptarea acestui proiect de lege, aşteptăm din partea Înaltei Curţi o sesizare a Curţii Constituţionale, întrucât, în toate deciziile anterioare din 2000 şi 2010, CCR a mai analizat acest subiect şi a arătat care este rostul şi rolul pensiei de servicu pentru magistraţi", a mai spus Laura Radu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel