Instanța a menținut o decizie de condamnare la moarte din anul 1974

Justiția română
Justiția română

Instanța a menținut definitiv o decizie de condamnare la moarte dată în timpul regimului comunist, în anul 1974. Un bărbat, care avea să pregătească vizita lui Nicolae Ceuașescu în SUA, a plecat cu o geantă plină de secrete de stat și cu gândul că nu se va mai întoarce în România. El a fost condamnat la moarte pentru trădare prin transmitere de secrete de stat. 

Constantin Răuță nu mai are altă cale de a anula hotărârea de condamnare la moarte primită în anul 1974. Deși pedeapsa cu moartea a fost abolită în România, magistraţii au constatat că bărbatul nu a adus probe noi faţă de cele avute în vedere când s-a decis condamnarea sa, potrivit Digi 24. Ei au fost ultima lui șansă. Constantin Răuţă a utilizat toate căile extraordinare de atac prevăzute de lege şi nu mai are nici altă cale de a anula respectiva hotărâre.

În 1973, Constantin Răuţă a fost trimis în misiune în Statele Unite, să pregătească vizita pe care Ceauşescu urma să o facă la invitaţia preşedintelui Richard Nixon. Avea pe mână o valiză doldora de secrete de stat şi era hotărât să nu se mai întoarcă.  O instanţă de judecată l-a condamnat la moarte pentru acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete de stat. În anul 2010, Tribunalul Militar i-a anulat mandatul de executare a pedepsei.

Constantin Răuţă a făcut carieră în Statele Unite ale Americii şi 24 de ani a lucrat la centrul de cercetări al NASA. Tot el a contribuit la proiectul scutului antirachetă de la Deveselu.

"Mie mi-e milă de oamenii care trebuie să trăiască aici, sub această justiţie. Nici un stat nu s-a putut dezvolta dacă n-a avut o bază în justiţie", subliniază Răuță, care va merge până la CEDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel