Insectă periculoasă în România. Cum ne apărăm de tigrul platanului

Insectă periculoasă în România. Cum ne apărăm de tigrul platanului / Foto: Foto: Captură video Youtube
Insectă periculoasă în România. Cum ne apărăm de tigrul platanului / Foto: Foto: Captură video Youtube

Tigrul platanului, o insectă periculoasă, a revenit în România. 

Căldura extremă din ultima perioadă a adus cu ea şi o invazie de insecte, între care şi tigrii de platan. Deși are doar 3 mm, înțepătura sa este extrem de dureroasă. Specialiștii ne recomandă să avem grijă în această perioadă, mai ales că insecta provoacă diverse alergii. În plus, părinții ar trebui să aibă grijă de copii în parcuri, micuții fiind mai sensibili. 

Sunt de mici dimensiuni şi pot pătrunde cu uşurinţă în locuinţe prin plasele de protecţie. Neplăcut este că se lipesc de piele. În Cluj-Napoca, de pildă, oamenii sunt şicanaţi de aceste ploşniţe la orice pas, relatează PRO TV. 

VEZI ȘI: Invazie de insecte în tot Clujul: Se prind de haine, intră în case, găuresc perdele și înțeapă / Foto

Specialiştii spun că această insectă nu are un duşman natural și nici substanţele folosite de autorităţi nu le pot combate.

″Există două specii ambele se găsesc în Cluj începând cu acest an. Cumva ne-am așteptat să apară căldura şi faptul că se adaptează. După această explozie vor începe să se regleze, trebuie să ne obişnuim, un an sau doi.″⁣, a declarat Adrian Ruicănescu, cercetător.

Cum ne apărăm de tigrul platanului

Singurele soluții de a vă apăra de aceste insecte sunt să purtaţi haine lungi, care să acopere mâinile și picioarele în totalitate şi să evitaţi parfumurile puternice. După intrarea în casă, este recomandat să scuturăm hainele foarte bine și să îmbrăcăm altele, curate.

”Nu transmit boli, nu ne mușcă cu scopul de a se hrăni cu pielea noastră, ele muscă crezând că pielea noastră este platanul singurul disconfort este inflamația din zona respective, dacă se inflamează puţin, putem folosi o compresă rece. Dacă inflamaţia este una puternică putem folosi cortizonice şi antihistaminice.”, a explicat Andreea Boca, medic dermatolog.

Tigrul platanului este originar din America de Nord, iar la noi în ţară a apărut prin 2010. Este activ doar în timpul zilei, la temperaturi de peste 30 de grade. Insecta face parte din familia ploşniţelor şi i se mai spune tigrul platanului pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. 

VEZI ȘI: Insectă periculoasă în România. Medicii, avertisment pentru populație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel