Înscenare a procurorilor, sancționată cu 500.000 euro. Caz șocant

În anul 1977 o crimă oribilă înfiora Bucureștiul. Gheorghe Samoilescu, un taximetrist din Capitală, a ajuns după gratii după o faptă teribilă pe care nu el a comis-o. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare din care a petrecut doar patru ani în temniță. În 2005, bărbatul a decedat. După mai bine de trei decenii, Tribunalul București a obligat statul român să plătească daune de jumătate de milion de euro fiicei lui Gheorghe Samoilescu pentru timpul pe care acesta din urmă și l-a petrecut pe nedrept în închisoare.

[caption id="attachment_425331" align="alignleft" width="310"] FOTO: Luju.ro[/caption]

“Dosarul Anca” a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari erori judiciare petrecute vreodată în România. Din obediență față de sistem, procurorii, judecătorii și experții criminaliști au înscenat o crimă pentru că nu au fost capabili să îl descopere pe adevăratul vinovat.

Totul despre "cazul Anca"

Anca Broscotean a fost violată, sugrumată, iar după deces a fost tranșată ca la abator, bucăți cu părți din corpul ei fiind aruncate în WC-uri publice și tomberoane de gunoi. Ceaușescu ceruse identificarea criminalului, dar anchetatorii nu aveau nicio pistă motiv pentru care au pus ochii pe un taximetrist al cărui număr de telefon l-au găsit în agenda fetei. Așa se face că Gheorghe Samoilescu a fost aruncat după gratii, torturat și obligat să-și recunoască fapta. O faptă pe care nu a comis-o niciodată.

Adevăratul criminal nu a fost crezut

Anchetatorii au reușit să falsifice multe probe având un singur scop – să-l acuze pe Samoilescu. Mai mult decât atât! Soția taximetristului a fost violată și maltrată de anchetatori pentru a obliga să depună mărturie mincinoasă. În cele din urmă, Samoilescu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către judecătoarea Constanţa Stoia de la Tribunalul Bucureşti. Au urmat patru ani de temniţă pentru taximetrist, până când nişte miliţieni au găsit în locuinţa lui Romca Cozmici din Piaţa Amzei cadavrul unei femei. Cozmici era cunoscut ca bolnav psihic, iar când a recunoscut că el o omorâse pe Anca Broscotean nu a fost crezut.

Anchetatorii au încercat să-și salveze pielea

Generalul de miliție Valeriu Buzea, unul dintre oamenii care au încenat crima, a trimis un echipaj de asasini pentru a-l ucide pe Samoilescu – cu scopul de a părea că acesta din urmă s-a sinucis. Din fericire, cu o oră înainte de sosirea echipajului care urma să-l omoare pe Samoilescu, echipa securităţii l-a salvat. Ancheta care a urmat a demonstrat că Romca Cozmici era asasinul şi a fost executat prin împuşcare.

Ce a urmat după acest episod

Taximetristul a primit 70.000 de lei despăgubiri materiale. După ce viața i-a fost distrusă, după ce părinții lui s-au sinucis, omul a murit în 2005 de cancer pulmonar.

La 31 iulie 2013, fiica sa, Turchetta Laura Margareta a depus la Secţia civilă a Tribunalului Bucureşti o cerere pentru “reparare prejudicii erori judiciare”. Sentința s-a pronunţat, iar Ministerul Finanţelor, în calitate de pârât, trebuie să plătească nu mai puțin de jumătate de milion de euro.

Declaraţia judecătoarei Constanţa Stoia, care a condamnat un om ştiind că e nevinovat, a fost plină de cinism. Ea susţinea că se consolează cu gândul că nu i-a dat pedepsa capitală, scrie Luju.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel