Urmărește emisiunea live


INS estimează scăderi la populația rezidentă la nivelul anului 2014, afirmă Tudorel Andrei

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a declarat, joi, că INS estimează o reducere a populației rezidente la nivelul anului 2014, în raport cu 2013, din cauza plecărilor sau sosirilor și a diferenței dintre numărul de nașteri și decese.

"Din primele noastre estimări, pe componenta de populație există scăderi la populația rezidentă. Scăderile sunt datorate atât diferenței dintre numărul de nașteri și numărul de decese. Aici valorile sunt mai mult decât provizorii. Diferența dintre cele două este de aproape 80.000 de persoane la nivelul anului 2014. La partea de emigrație nu aș vrea să lansez o cifră cât e diferența, întrucât sunt date preliminare, dar valoarea este una negativă. Sunt mai multe plecări decât sosiri în țară, diferența nu e mare, dar încă este o valoare negativă. Noi estimăm o reducere a populației rezidente la nivelul anului 2014 în raport cu anul 2013", a afirmat Tudorel Andrei, în cadrul unei mese rotunde pe tema recalculării principalilor indicatori din cercetarea asupra forței de muncă în contextul Strategiei Europa 2020.

Oficialul INS a precizat, totodată, potrivit Agerpres, că numărul persoanelor din străinătate care stau pe o durata mai mare de 12 luni este de 2,3 milioane persoane.

Potrivit unui document prezentat în cadrul evenimentului, emigrarea persoanelor în vârstă de muncă a condus la diminuarea populației ocupate în perioada 2007-2013.

"Numărul șomerilor s-a diminuat simțitor în anul imediat aderării deoarece anul 2008 a fost an de creștere economică cu grad ridicat de ocupare, pe de altă parte din cauza fenomenului de emigrare. (...) Criza financiară instalată după 2008 a afectat gradul de ocupare și l-a îndepărtat de ținta națională de 70% propus a fi atinsă până în 2020", se arată în document.

Potrivit documentului, agricultura este principalul angajator în mediul rural (59,9% în 2013). În mediul urban majoritatea persoanelor ocupate lucrează în servicii (42,5%) sau industrie și construcții (35,4%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel