Ingineri cu diplome false. Fără examen, fără prezență. UTCB, plângeri penale

Zeci de diplome false au fost emise de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în ultimii ani.

Conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) a dispus anularea a 30 de diplome emise în perioada 2003-2016 la Facultatea de Geodezie, întrucât titularii acestora nu aveau calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă. Potrivit unui punct de vedere transmis Agerpres de rectorul UTCB, prof. dr. ing. Radu Văcăreanu, conducerea universităţii a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 la Facultatea de Geodezie, pentru verificarea modului în care se alocau şi se plăteau bursele sociale şi de ajutor social ocazional către studenţii respectivei facultăţi, în urma identificării, de către Serviciul Social al Universităţii, a unei neconcordanţe între situaţia dosarului unui student şi declaraţia acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.

Întâi au fost bursele sociale

'După primele constatări ale auditului intern, rectorul UTCB a sesizat în termen legal organele competente - şi anume Secţia 7 Poliţie - să investigheze însuşirea nelegală a unor burse sociale de către secretarul-şef al Facultăţii de Geodezie, Mirela Bunea. Sumele însuşite au fost integral recuperate de la fosta secretar şef, care şi-a recunoscut faptele şi a demisionat la solicitarea conducerii Universităţii. De asemenea, prin decizie a rectorului, în urma unei cercetări disciplinare, au încetat relaţiile contractuale dintre UTCB şi soţul secretarei-şef Mirela Bunea, parte reclamată în plângerea penală depusă de conducerea UTCBT', se arată în punctul de vedere al UTCB.

Au fost verificate și diplomele emise

Potrivit sursei citate, în noiembrie 2018, a avut loc un al doilea audit intern, care a verificat diplomele de licenţă emise pe perioada mandatului de secretar-şef al Mirelei Bunea la Facultatea de Geodezie, 2001-2018, constatându-se neconcordanţe între documentele de studii întocmite de aceasta şi asumate de decan. Perioada pentru care au fost identificate neregulile este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 şi cea din februarie 2016.

Zeci de diplome, anulate

'În baza discrepanţelor identificate de auditul intern în documentele întocmite de secretarul şef al Facultăţii de Geodezie, în raport de prevederile legale în care se statuează faptul că 'rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitar', rectorul Universităţii, în vederea respectării şi aplicării legii, şi ca urmare a Hotărârii Senatului UTCB, a dispus anularea unui număr de 30 de diplome emise fără ca titularii acestora să aibă calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă al Facultăţii de Geodezie.

În acest context, având în vedere faptul că fiecare titular al diplomei obţinute în mod ilicit a trebuit să fie notificat de această anulare şi ştiind că publicarea unei situaţii de fapt în Monitorul Oficial al României o face opozabilă 'erga omnes', a fost necesar ca Universitatea să întreprindă demersuri în acest sens. Astfel, pentru a produce efecte legale, deciziile de anulare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, indicând seriile şi numerele actelor de studii anulate', mai precizează sursa citată.

Toate facultățile, controlate

Potrivit UTCB, nouă diplome au fost anulate prin act administrativ intern la nivelul universităţii, ele fiind întocmite, dar nefiind ridicate de titularii acestora. 'Astfel, aceste nouă diplome nu au fost utilizate de titularii acestora. Ca urmare a acestor constatări referitoare la actele de studii, o a doua plângere penală a fost depusă în atenţia organelor abilitate să investigheze situaţia produsă şi să identifice persoanele vinovate. Subliniem că aceste fapte au fost constatate de către actuala conducere a Universităţii în urma unor proceduri interne derulate la solicitarea rectorului UTCB, şi au fost aduse la cunoştinţa organelor abilitate de îndată ce au fost constatate', se mai arată în punctul de vedere al Universităţii de Construcţii.

Conform sursei citate, mandatul actualei conduceri a început în martie 2016, ulterior încheierii misiunii de audit privind actele de studii de la Facultatea de Geodezie, rectorul UTCB a dispus continuarea auditului la toate facultăţile Universităţii. 'Pentru trei facultăţi în care auditul a fost finalizat, nu s-a identificat nicio altă situaţie de această speţă. Pentru celelalte trei facultăţi auditul intern este în desfăşurare, până în acest moment nefiind semnalată nicio situaţie neconformă. Aceste fapte fără precedent în Universitatea noastră nu pot aduce atingere calităţii profesionale a zecilor de mii de absolvenţi ai UTCB care şi-au obţinut diplomele în mod corect, parcurgând programe de studii foarte dificile, cu multă sârguinţă, dăruire şi pasiune pentru inginerie', precizează rectorul UTCB, Radu Văcăreanu.

Citește și:

Eurostat: Raportul între numărul femeilor și bărbaților în inginerie și știință

Matthew Mode, medic fals. Bolcaș: S-au eliberat diplome false pentru zeci de italieni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel