Inflația s-ar putea domoli anul viitor, anunță șefa FMI

Sursă foto: Pexels (Tiana)
Sursă foto: Pexels (Tiana)

Inflația care a afectat economia întregii lumi s-ar putea domoli anul viitor. 

Probabil că ratele dobânzilor globale vor continua să crească până în 2023, când prețurile la încălzire vor începe să scadă ca răspuns la acțiunile băncilor centrale, potrivit Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional. Prețurile materiilor prime, cum ar fi petrolul, s-ar putea să se fi nivelat și să înceapă să scadă în următoarele luni, dar Georgieva spune că acest lucru se va întâmpla ca răspuns la riscurile de recesiune și nu neapărat pentru că inflația a fost îmblânzită.

”Băncile centrale intensifică controlul inflației, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că așteptările inflaționiste rămân ferm ancorate”, a declarat Georgieva pentru CNBC la întâlnirea G-20 de vineri din Bali.

Inflația prețurilor la alimente era în creștere din 2019

Întreruperea lanțurilor de aprovizionare cauzate de pandemie au creat blocaje, în timp ce războiul din Ucraina a exacerbat aceste șocuri. Rezultatul a fost o creștere a prețurilor mărfurilor, inclusiv produse de bază cheie precum alimente, îngrășăminte și energie.

În timp ce inflația prețurilor la alimente era deja în mișcare înainte de pandemie și război, cele două evenimente nu au făcut decât să agraveze problema. Potrivit Băncii Mondiale, prețurile globale la alimente au atins un maxim istoric între martie și aprilie anul acesta. Indicele prețurilor mărfurilor alimentare al Băncii Mondiale pentru martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni și a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a declarat vineri la G-20 că numărul global de oameni subnutriți va crește cu 7,6 milioane în acest an și va crește din nou cu 19 milioane în 2023.

Prețul petrolului a început să scadă

Prețurile petrolului s-au stabilizat și au început să scadă, ajungând de la un maxim de 120 de dolari pe baril la începutul lunii iunie la sub 100 de dolari pe baril în această săptămână. Cu toate acestea, inflația de consum în SUA a înregistrat luna trecută un maxim din ultimii 40 de ani de 9,1%, o condiție descrisă de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la G-20, drept ”inacceptabil de ridicată”.

În timp ce multe date folosite pentru a determina inflația au un decalaj, Georgieva a declarat pentru CNBC că toate semnele indică faptul că inflația nu a fost încă frânată. Ea a adăugat că este esențial ca inflația să fie controlată, altfel veniturile vor fi erodate, lovind cel mai puternic în cele mai sărace părți ale lumii.

Șeful Shell, avertisment îngrijorător: Va fi o iarnă cu adevărat grea în Europa

Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaz din Rusia, a avertizat șeful gigantului energetic european Shell, scrie BBC.

Vorbind la o conferință privind energia, Ben van Beurden a spus că urmează o "iarnă cu adevărat grea în Europa", iar prețurile la energie urmează să înregistreze creșteri "semnificative". Avertismentul său vine după ce prețurile energiei au crescut la începutul acestui an, după ce Rusia a invadat Ucraina. Rusia a fost, de asemenea, acuzată că folosește gazul "ca armă" prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancțiunile UE. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel