Inedit la Muzeul Țăranului: Lucruri mici pentru nevoi mari

AFIS A TREIA EXPOZITIE COPILARIA
AFIS A TREIA EXPOZITIE COPILARIA

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului din România, Mercury360, își așteaptă publicul, joi, 14 iunie, ora 18.00, la vernisajul celei de-a treia expoziţii a Muzeului Copilăriei, Lucruri mici pentru nevoi mari, care va avea loc la Sala Irina Nicolau.

În perioada 14 iunie - 15 iulie 2012, co-organizatorii Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Artees, Muzeul Lebork, precum și Institutul Cultural Român propun publicului bucureștean cea de-a treia expoziție dedicată Muzeului Copilăriei.

Expoziția Lucruri mici pentru nevoi mari, organizată în Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, îşi propune să păşească în lumea lucrurilor de care copilul are nevoie zi de zi: hrană, haine, igienă, sănătate, mobilier şi instrumentar gospodăresc pe măsura lui.

La fel ca și la evenimentele precedente, acet demers se referă atât la fenomenele tradiţionale, cât şi la transformările lor contemporane, și va încerca să evidențieze specificul românesc (pe cât posibil şi zonal), în contextul unui model european comun.

În nenumărate cazuri, în lumea rurală, multe dintre obiectele destinate copilului, văzute prin prisma mentalităţii tradiţionale, posedă – în majoritatea cazurilor – pe lângă funcţia practic utilitară şi o valoare metafizică.

Această însuşire conferă lucrurilor posibilitatea de a transforma un anumit spaţiu în spaţiu protejat, boala în sănătate, caracterul copilului sau chiar şi destinul său. Recuzita copilului se detaşează în mod net din inventarul mobilierului şi pieselor de uz casnic ţărăneşti tocmai prin surplusul de încărcătură simbolică cerut de vulnerabilitatea pruncului.

În mediul urban, copilul e ajutat să se dezvolte uşor şi armonios prin miniaturizarea obiectelor care îi sunt destinate sau prin coduri de culoare (de exemplu, roşu / verde pentru talpa încălţării drepte sau stângi), însă, cu trecerea timpului, preocuparea pentru protejarea lui în raport cu cele nevăzute s-a pierdut.

Poate de aceea, expoziţia Lucruri mici pentru nevoi mari, care va putea fi vizitată până pe 15 iulie 2012, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00, va oferi un mod de a descoperi că iconiţa de la capul pătuţului sau fundiţa roşie cusută pe bonetă mărturisesc altceva...

Intrarea este liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel