Industria petrolieră acționează cu două fețe. Măsuri verzi la suprafață, lobby masiv în culise

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Culisele industriei petroliere au fost scoase la iveală de o investigație.

Când Royal Dutch Shell a publicat raportul anual de mediu în luna aprilie a acestui an, compania s-a lăudat că investește masiv în energie regenerabilă. Gigantul petrolier a promis că va instala sute de mii de stații de încărcare pentru mașini electrice în întreaga lume pentru a compensa pentru daunele provocate din arderea combustibililor fosili.

Ecologizarea nu este atât de „verde”

În aceeași zi, Shell a lansat un alt raport care a arătat cea mai mare donație individuală a anului pentru grupurile de lobby a fost pentru American Petroleum Institute (API), una dintre cele mai puternice organizații de comerț care negociază relația industriei petroliere cu Congresul American. În ciuda declarațiilor verzi ale Shell, directorul executiv al API, Mike Sommers, a promis că va rezista la măsurile de mediu ale președintelui Joe Biden, printre care chiar instaurarea de noi puncte de încărcare în SUA, potrivit The Guardian.

CEO-ul a explicat că „tranziția grăbită” către mașinile electrice face parte dintr-o „acțiune guvernamentală de a le limita puterea de a alege a americanilor când vine vorba de transport”. 10 milioane dolari a donat Shell pentru American Petroleum Institute doar anul trecut și nu este vorba doar despre această companie. Cele mai multe companii petroliere finanțează masiv, printre care ExxonMobil, Chevron și BP, chiar dacă nu și-au făcut publice contribuțiile.

Se caută slăbirea legilor în vigoare, nicidecum protecția mediului

Aceste legături financiare dezvăluie puterea API de a influența tot ce se poate în industriile de gaz și petrol, iar politicienii spun că rolul de căpătâi al grupului este crearea unor obstacole majore noilor legi și politici pentru a combate schimbările climatice. Criticii acuză Shell și alte firme petroliere că folosesc API drept o protecție pentru industrie. În timp ce companiile spun că iau în serios urgența climatică, grupul de comerț lucrează în spatele cortinelor în Congres pentru a opri sau chiar slăbi legile de mediu.

La începutul anului, un lobbist Exxon din Washington a fost înregistrat în secret de Greenpeace când spunea că API este „țapul ispășitor” care este folosit pentru a atrage criticile publice și politice de la companiile petroliere. „Companiile principale și API acționează practic împreună”, a spus senatorul democrat Sheldon Whitehouse din partea Rhode Island.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel