Indiferența UCIDE. Fotograful René Robert a murit de FRIG după ce a căzut pe o stradă aglomerată din Paris. A agonizat NOUĂ ore până când un om al străzii a chemat ambulanța

foto captură video/ René Robert - Michel Mompontet
foto captură video/ René Robert - Michel Mompontet

Fotograful René Robert a murit după ce a căzut o stradă foarte aglomerată din Paris. El a zăcut nu mai puțin de 9 ore pe trotuarul rece până când a murit de frig, fără ca vreun trecător să se oprească. După nouă ore, un om al străzii l-a văzut și a sunat la Salvare. A fost însă prea târziu pentru fotograful René Robert care a murit puțin câte puțin, în nepăsarea celor care au trecut indiferenți pe lângă el. 

René Robert, ucis de indiferență

Fotograful René Robert, în vârstă de 84 de ani, ieșise la plimbarea de seară, de după cină, așa cum obișnuia. A căzut, însă, pe o stradă din centrul Parisului. Acea stradă ar fi aglomerată la orice oră. Totuși, niciun trecător nu s-a oprit. După 9 ore de agonie, fotograful a murit de hipotermie. Prietenul fotografului, jurnalistul Michel Mompontet a declarat, pentru canalul francez BFM TV, că René Robert a fost "ucis de indiferenţă". Fotograful a zăcut nouă ore pe jos, neputându-se ridica după căzătură, nouă ore în care nici măcar un om nu s-a oprit, o secundă, în loc. După nouă ore, o persoană fără adăpost a apelat serviciile de urgență. Fotograful a fost transportat la spital, dar a fost prea târziu pentru a-i fi salvată viața. 

A murit singur pe o stradă comercială, cu baruri, restaurante, turiști

Michel Mompontet și-a început mesajul despre René Robert spunând că: ”Vă voi vorbi astăzi despre un prieten care nu mai este... se numea René Robert, un mare, un foarte mare fotograf.”, un prieten pe care l-a iubit și care a murit pe rue de Turbigo, spre République, ”o zonă foarte comercială, cu baruri, restaurante, turiști”. Fotograful René Robert a căzut pe stradă în seara zilei de 19 ianuarie. În 20 ianuarie, la ora 06:30, salvarea a ajuns la fața locului, alertată de un om al străzii. ”A ajuns la spital înghețat, într-o hipotermie extremă, n-a mai putut fi reanimat. Prea târziu” a spus jurnalistul care subliniază că ”e inuman”, întrebându-se: ”Cum am ajuns aici?”. 

”Era foarte elegant, moral și fizic”

Pentru El Pais, jurnalistul a spus despre René: ”Era discret. Foarte atent cu ceilalți, distractiv, dar era un om cu puține cuvinte. Vorbea cu o voce joasă. Nu-i plăcea prea mult să vorbească, ca multor fotografi. Mereu purta pălărie. Ani de zile, a purtat mereu țigara în gură, apoi s-a lăsat. Foarte elegant, în stil flamenco, cu eșarfa cu buline. Era atât de elegant, atât moral, cât și fizic. Când îl vedeai, ziceai: ”Cine este acel domn? O fi cineva?”.” 

În urmă cu două ore, jurnalistul a scris că luni va fi condus pe ultimul drum fotograful. ”Pentru ca pământul să-i fie lumină.” încheie el anunțul. 

René Robert, fotograful îndrăgostit de flamenco



René Robert a lăsat în urmă "o lucrare testimonială de neînlocuit despre arta flamenco a secolului al XX-lea. Mişcat de dragostea şi de cunoaşterea profundă a tradiţiei hispanice, el a fost un colaborator fidel al acestui centru", au precizat surse din Institutul Cervantes, colaborator al Festivalului de Film Spaniol de la Nantes unde a fost prezentată în 2019 expoziţia "La cámara a ritmo de flamenco". Pentru aceasta, René Robert şi-a selectat cele mai emblematice lucrări "cu multă generozitate, dăruire şi dragoste pentru muncă", scrie Agerpres. 

Născut în 1936 în oraşul elveţian Fribourg, René Robert a fost un fin cunoscător al lumii flamenco şi a portretizat artişti cunoscuţi precum Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia sau Estrella Morente.

"Arta flamenco provine din mediul artistului", credea René Robert. "Fie prin cânt, baza acestei arte, chitară sau dans, ea ne aduce momente de bucurie, graţie, suferinţă resemnată sau furie, dar şi eleganţă, senzualitate şi, de multe ori, o mare profunzime", a declarat el, citat de EFE.

Pe parcursul vieţii sale, fotograful şi-a expus lucrările în numeroase expoziţii organizate în oraşe precum Paris, Roma sau Luxemburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel