India vrea să construiască un baraj gigantic, pentru a contracara acțiunile Chinei

Sursă foto: Ministry of Defence, Government of India - Facebook
Sursă foto: Ministry of Defence, Government of India - Facebook

Ca o măsură de contracarare a acțiunilor hegemonice ale Chinei, India are îl plan să construiască un baraj gigantic pe fluviul Brahmaputra.

India are în vedere un plan de construire a unui proiect hidroenergetic de 10 gigavați (GW) în Arunachal Pradesh, a declarat marți un oficial indian, în urma rapoartelor că Republica Populară Chineză ar putea construi baraje pe o secțiune a râului Brahmaputra. Râul, cunoscut și sub numele de Yarlung Tsangpo în China, curge din Tibet în statul indian Arunachal Pradesh și coboară prin Assam în Bangladesh. Autoritățile indiene sunt îngrijorate de proiectele chineze care ar putea declanșa inundații fulgerătoare sau ar putea crea deficit de apă.

„Necesitatea este de a avea un baraj mare în Arunachal Pradesh, pentru a atenua impactul negativ al proiectelor chinezești de construcție de baraje”, a declarat pentru agenția de presă Reuters TS Mehra, un înalt oficial din ministerul federal al apei din India.

Relațiile diplomatice dintre India și China sunt la un nivel mai redus, sute de soldați fiind desfășurați la granița dintre cele două state. În același timp, unii analiști au avertizat că îndiguirea fluviului Brahmaputra ar putea evolua într-un alt conflict, pe măsură ce activitățile de construire a barajelor chinezești se apropie de India. Proiectele hidroenergetice pe marile râuri din Asia au fost o sursă tot mai mare de tensiuni regionale în ultimii ani. În Asia de Sud-Est, China s-a confruntat cu acuzații, o serie de baraje pe care le-a construit pe Mekong au înrăutățit efectele secetei, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel