India: Narendra Modi a fost învestit pentru al doilea mandat de prim-ministru

Narendra Modi a depus jurământul joi pentru un al doilea de mandat de premier al Indiei, după triumful său electoral care a consolidat controlul naţionaliştilor hinduşi asupra celei mai populate democraţii din lume, relatează AFP. 

'Eu, Narendra Damodardas Modi, jur în numele lui Dumnezeu loialitate şi supunere în faţa Constituţiei Indiei, aşa cum a fost ea stabilită prin lege, şi că voi menţine suveranitatea şi integritatea Indiei', a declarat el în hindi în faţa a 8.000 de persoane în cadrul unei ceremonii protocolare la palatul prezidenţial din New Delhi. Şeful guvernului şi formaţiunea sa politică, Bharatiya Janata Party (BJP), au obţinut o largă majoritate parlamentară la capătul unor alegeri legislative ample, desfăşurate pe parcursul a şase săptămâni. Naţionaliştii hinduşi au realizate cel mai bun scor al lor din istorie şi au pulverizat principalul concurent, Partidul Congresului, formaţiune istorică.

Aproximativ 50 de responsabili ai BJT şi ai aliaţilor săi au depus jurământul ca miniştri şi secretari de stat după Narendra Modi, al cărui mandat va expira în 2024. Autorităţile nu au anunţat încă repartizarea portofoliilor ministeriale. Din noul guvern Modi va face parte şi Amit Shah, un apropiat influent al premierului şi până acum liderul BJP, care a condus campania electorală victorioasă.

New Delhi-ul i-a invitat pe liderii şi reprezentanţii BIMSTEC, organizaţie regională din Golful Bengal care regrupează şapte state din Asia de Sud şi de Sud-Est (India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Myanmar, Thailanda), să asiste la ceremonia de depunere a jurământului. Liderii Partidului Congresului, Sonia şi Rahul Gandhi, au fost de asemenea prezenţi.

În vârstă de 68 de ani, Narendra Modi a făcut din alegerile legislative un cvasi-referendum asupra persoanei sale. Carismaticul Modi, fiu al unui vânzător de ceai din Gujarat (vest), a făcut campanie cu un discurs naţionalist şi axat pe securitate, erijându-se în protector al ţării, ceea ce i-a permis să treacă sub tăcere bilanţul său economic modest. De la staruri de la Bollywood şi până la vânzători de pe stradă, de la agricultori din Câmpia Gangelui şi până la magnaţi miliardari, 67% din cei 900 de milioane de indieni cu drept de vot au participat la scrutinul din aprilie-mai, a 17-a serie de alegeri legislative de la obţinerea independenţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel