Independență Scoția. Ce spune Londra despre un nou referendum

Guvernul de la Londra a respins joi cererea premierului scoţian, Nicola Sturgeon, privind organizarea unui nou referendum de independenţă.

Guvernul britanic a afirmat că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani, transmite Reuters. 

Premierul scoţian Nicola Sturgeon i-a cerut joi guvernului britanic să negocieze şi să accepte organizarea unui nou referendum de independenţă şi a dat asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie.


Al doilea referendum pentru independență, o inițiativă nocivă


Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un dosar constituţional şi democratic de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect. La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă 'în mod incontestabil' un mandat' pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel