Fostul premier catalan Carles Puigdemont a declarat marți, într-o conferință de presă desfășurată la Bruxelles, că în condițiile acțiunilor în forță ale guvernului de la Madrid a decis să ''încetinească'' procesul independenței Cataloniei.
Totodată, se va întoarce acolo numai dacă va primi garanții din partea executivului spaniol privind un proces corect, întrucât el consideră că justiția spaniolă este politizată, negând totodată că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia, țară unde deocamdată va rămâne pentru a fi în siguranță, relatează agenția EFE și publicația La Vanguardia, scrie Agerpres.
Am fost nevoiți să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența, iar dacă prețul acestei atitudini este să încetinim crearea Republicii, atunci trebuie să admitem că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI, a spus fostul premier catalan, destituit împreună cu întregul său cabinet de guvernul de la Madrid, care a pus Catalonia sub tutelă după ce parlamentul regional al acesteia a votat vineri o declarație de independență.
În fața unor informații conform cărora guvernul spaniol plănuia o ofensivă foarte agresivă și fără precedent împotriva guvernului Cataloniei și funcționarilor rămași fideli guvernului legitim (...), am convenit vineri ca guvernul să dea prioritate prudenței, securității și moderației pentru că ne-am dat seama că dialogul în aceste condiții era imposibil, a completat el, insistând însă că nu renunță la ideea independenței Cataloniei, dar pentru asta este un drum lung de parcurs și a cerut poporului catalan să se pregătească pentru acest drum.
Fugă la Bruxelles
Întrebat cum a reușit să ajungă la Bruxelles împreună cu colaboratorii săi din guvernul destituit, unele media afirmând chiar că el a fugit din Spania după ce Madridul a suspendat autonomia Cataloniei, Puigdemont a răspuns că ei sunt cetățeni europeni care au dreptul la liberă circulație.
Dar fostul premier catalan a negat că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia și a susținut că a venit în capitala Europei pentru a găsi libertate și securitate și pentru a evidenția problema catalană în inima Europei. Cer Europei să reacționeze. Cazul Cataloniei este cazul valorilor pe care se sprijină Europa, a insistat Puigdemont, care în toată această criză nu a fost susținut de niciun guvern din UE, iar statele importante ale blocului comunitar l-au sprijinit deschis pe premierul Mariano Rajoy și au descris criza catalană drept o problemă internă a Spaniei.
Puigdemont a vorbit și despre acțiunile judiciare demarate împotriva sa de autoritățile de la Madrid, criticând politizarea justiției spaniole pe care o acuză că este 'lipsită de imparțialitate'. El a promis la conferința de presă desfășurată la Bruxelles că se va întoarce rapid în țara sa dacă i se garantează un proces corect, cu separarea puterilor în Spania, lucru la care trebuie să ne așteptăm din partea unei țări europene. Dar deocamdată, pentru siguranță, va rămâne în Belgia, urmând să ia decizia revenirii în Spania în funcție de circumstanțe.
Deși demis de executivul spaniol, Puigdemont a spus că se consideră în continuare președintele legitim al Cataloniei și a criticat ceea ce a numit deficitul democratic grav care există astăzi în Statul spaniol, acuzând guvernul de la Madrid că acesta a declanșat haosul în Catalonia încă de le referendumul de independență din 1 octombrie, când poliția a folosit forța pentru a împiedica desfășurarea acestuia.
Totuși, el a menționat că va respecta rezultatul alegerilor anticipate convocate de guvernul de la Madrid în Catalonia pentru 21 decembrie și a pus la îndoială că guvernul lui Rajoy va accepta acest rezultat dacă nu va fi convenabil Madridului.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu