Independență Catalonia. Protest împotriva băncilor și a guvernului spaniol

Ema Apostu / 20 oct 2017 / 12:50 Salveaza PDF Comentarii
Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ
Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ

Simpatizanți ai cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat vineri retrageri de bani, importante sau simbolice, pentru a protesta împotriva guvernului spaniol și a băncilor care și-au mutat sediul social în afara regiunii, informează AFP.

"Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane", a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani care a retras de la un ghișeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea.

"Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-și arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol", a subliniat ea.

Felipe al V-lea a redus ulterior drepturile regiunilor care au luptat împotriva lui în războiul de succesiune. Secesioniștii o consideră data la care și-au pierdut autonomia.

Două asociații secesioniste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium Cultural, i-au invitat pe militanți pe rețelele sociale la mai multe "acțiuni directe pașnice", pentru a-și arăta nemulțumirea față de guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani, "de preferință între orele 08:00 și 09:00" la cele cinci bănci principale.

Perspectiva unei secesiuni a făcut ca sute de societăți să plece din Catalonia, începând cu cele două mari bănci catalane, CaixaBank, a treia bancă spaniolă, și Banco de Sabadell, care și-au mutat sediul social în afara regiunii ce asigură 19% din PIB-ul național.

[citeste si]

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23